Секогаш кога сакам нешто да замесам , а не ми одзема време со кеф ја правам оваа лесна и вкусна погача .

Убаво е што можите да ја наполните и со состојки кои вас ви се омилени .

  • 1 кг. брашно
  • 150 мл. Масло
  • 200 гр. Маргарин
  • 100 гр . рендан веге кашкавал
  • 100 гр . Спанаќ
  • 1 квасец
  • 2 лажици мали сол
  • 1 лажица мала шеќер
  • 2 лажици мали оригано
  • 150 мл . топла вода

Начин на подготовка:

  • Во 50 мл . топла вода се раствора квасецот со 1 л. сол , 1 л. шеќер и 3 лажици брашно.
  • Се остава да стаса квасецот околу 10 тина мин .
  • Во длабок сад го ставаме брашното , 100 мл . масло , 100 мл . вода и стасаниот квасец .
  • Се замесува средно меко тесто , се остава да одмори 10 тина мин .
  • Се растопува маргаринот заедно со 50 мл . Масло .
  • Дел од стопениот маргарин со масло ставаме во смесата со спанаќ и кашкавал .
  • Си сечиме од тестото и си формираме топчина , во секое топче ставаме од смесата и го затвораме со прстите.
  • Од како ќе завршиме со формирањето на топчината преостанатиот стопен маргарин со масло го тураме врз топчината во кои се наредени во плех за печење .
  • Ја уклучуваме рерната на 180 С. без да се кисни и да се загрева веднаш го ставаме на печење .
  • -Се печи околу 25-30 мин без да се отвара рерната за време на печење .

На здравје !
Секако убава комбинација е со доматно пире и маслинки .

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading