Корисно

20 видови на намирници богати со протеин кои ги користат веганите и вегетаријанците

Протеините се неизбежни макронутриенти ако сакате да го одржите вашето здравје ,  и да обезбедите храна за мускулниот систем . Веганите и вегетаријанците за полесно да го постигнат посакуваниот дневен внес на овие макронутриенти внесуваат дел од овие намирници , во продолжение 20 видови на храна кои имаат висока содржина на протеини .

 • Пченични ркулци- на 100 гр . има 25, 2 гр . протеин
 • Јачменови ркулци -на 100 гр . има 28.6 гр . протеин
 • Овесни снегулки -на 100 гр . има 13,9 гр . протеин
 • Пченка – на 100 гр . има 9.5 гр . протеин
 • Црн леб – на 100 гр . има 9,3 гр . протеин
 • Јајце од кокошка – на 100 гр . има 12,8 гр . протеин
 • Лук – на 100 гр . има 6 гр . протеин
 • Млад кромид – на 100 гр . има 10,8 гр . протеин
 • Грав – на 100 гр . има 8,67 протеин
 • Компир , пржен – на 100 гр . има 5 гр . протеин
 • Боранија свежа – на 100 гр . има 20,2 гр . протеин
 • Магдонос сув – на 100 гр . има 3,7 гр . протеин
 • Модар домат сув – на 100 гр . има 10.8 гр . протеин
 • Спанаќ зготвен – на 100 гр . има 2.3 гр . протеин
 • Сончоглед , семки – на 100 гр . има 27 гр . протеин
 • Бадеми свежи -на 100 гр . има 20 гр . протеин
 • Какао во прав – на 100 гр има 20,4 гр . протеин
 • Киноа – на 100 гр . има 10 гр . протеин
 • Хељда – на 100 гр . има 13 .2 гр . протеин
 • Леќа-на 100 гр . има 23, 944 гр . протеин
Сподели со пријателите!

You may also like...

0 Comments

 1. […] само тоа, туку и сите калории НЕ се создаваат еднакви. Еве зошто. 20 видови на намирници богати со протеин кои ги […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *