Корисно

Грејпфрутот е одличен за здравјето, но со доза на претпазливост

Грејпфрутот е одличен за здравјето, но со доза на претпазливост.
Здравото тропско овошје со горчлив вкус има голем број придобивки за здравјето на луѓето – грејпфрутот е полн со витамин Ц, помага во борбата против настинки и срцеви заболувања, го забрзува метаболизмот … Сепак, грејпфрутот има и неколку опасности.

Грејпфрутот содржи антиоксиданси, кои помагаат во поправка на оштетената кожа и борба против брчките. Исто така, содржи спермидин, за кој многу студии покажуваат дека го забавува процесот на стареење на клетките.

Ако задебелената кожа на петиците или рацете ја покриете со парче грејпфрут најмалку десет минути, кожата ќе омекне и ќе биде помека. Ако сакате да ја подобрите состојбата на вашата кожа, еднаш неделно направете маска од лажица мед, чаша овесна каша и сок од половина грејпфрут.

Хемиските својства на ова овошје го намалуваат нивото на инсулин во крвта, го забрзуваат метаболизмот и поттикнуваат слабеење.Специјалист за женско здравје, исхрана и слабеење, препорачува да се напие чаша грејпфрут за да се намали апетитот.

Грејпфрутот има и антисептички својства, а богатството со витамини и минерали ги храни клетките на кожата, ги стеснува порите и ја ослободува кожата од вишок маснотии. Ако имате проблеми со мрсна кожа, побарајте производи што содржат грејпфрут.

Грејпфрутот е исто така корисен за спречување развој на кардиоваскуларни заболувања. Научниците од Израел спровеле студија на 57 мажи и жени со срцеви заболувања чии тела не реагирале на лекови за намалување на холестеролот. Со конзумирање на грејпфрут успеале да го регулираат високиот холестерол и да го намалат нивото на маснотии и триглицериди во крвта.

Без разлика, постојат ситуации во кои не смеете да јадете грејпфрут. Во интеракција со некои лекови, ова овошје може да ја попречи работата на црниот дроб.

„Грејпфрутот содржи хемикалии кои го зголемуваат ефектот на лекот. „Земање една таблета со чаша сок од грејпфрут е еквивалентно на земање пет таблети со вода“, вели фармацевтот Дејвид Бејли.

Грејпфрутот или неговиот сок може да предизвикаат реакција дури и ако ги конзумирате половина час пред или по земањето на лекот. Ова горчливо овошје, исто така, го зголемува нивото на калциум оксалт, што може да предизвика формирање на камења во бубрезите.

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading