Како што сите знаеме за фалафелот има многуу комбинации со што да се јади, како да се приготви, еден знај со кромид, друг со лук јас ќе ви ја кажам мојата комбинација за фалафел кој често го правам.

Состојки за фалафел:

  • 200 гр. наут киснат или можите и готов од тегличка или конзерва
  • 5 гр. ким
  • 50 гр. сусам
  • 2 лажици пченкарно брашно
  • 1 лажица маслиново масло
  • 1/2 лажица мала куркума
  • 1/2 лажица мала сол

Состојки за сос тахини:

  • 3 лажици сусамов таан
  • 1/2 цеден лимон
  • на врвот на лајче сол
  • 1/2 лажица мала куркума
  • 2 гр. ким

Состојки за сос а ла Христина:

  • 3 лажици сусамов таан
  • 1/2 цеден лимон
  • на врвот на лајче сол
  • 1/2 лажица мала куркума
  • 2 гр. ким
  • 5 лажици наут од конзерва или киснат

Начин на подготовка:

Смеса за фалафел:

  • Сите состојки заедно ги ставаме во блендер додека не се соедини и се добија една смеса
  • Со лажица од смесата редиме на хартија за печење
  • Печиме 20 минути на 180 C.

Начин на подготовка на тахини:

  • Сите состојки ги ставате во блендер и блендирате
  • Додавате постепено вода за да ја добиете посакуваната густина

Начин на подготовка за сос а ла Христина:

  • Сите состојки ги блендирате заедно
  • Додавате постепено вода за густината која ја посакувате
  • Пробајте доколку сакате малку да биди посолено или покисело додате сол или лимон

Смесата која ја приготвивте можете да ја наредите и на лепиња или на чинија и да си брцкате во сосот!

Јас на крај додадов и потпечен сусам, доколку ви се допаѓа мирисот и на вас на печен сусам додадете и вие !

Уживајте во вкусот

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading