• Состојки:
  • 1 килограм брашно и уште малку за посоп
  • 1 пресен квасец
  • ½ мало лажиче сода бикарбона
  • 5 лажици шеќер
  • 2 кесички ванилин шеќер
  • 150 мл масло

Начин на подготовка

  • Се става квасецот во топла вода, се додава брашното, шеќерот, сода бикарбона, ванилиниот шеќер, сокот од лимон, сокот од портокал, маслото и по потреба млака вода. Сето убаво се меси така што тестото да не е многу тврдо.
  • Се остава да нарасни.
  • Нараснатото тесто се дели на 8 дела, секој дел посебно се меси и од секој дел се формира по едно кравајче и на секое кравајче се ставаат од шеќерчињата.
  • Кравајчината се редат на плех кој е посипан со брашно и се оставаат уште малку да нараснат.
  • Се печат прво на 200 степени додека да се заруменат, а потоа намалуваме на 150 степени.
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading