важни функции на протеините во вашето тело
Протеините се клучни за доброто здравје.

Всушност, името потекнува од грчкиот збор proteos, што значи „примарно“ или „прво место“.

Протеините се составени од аминокиселини кои се здружуваат и формираат долги ланци. Можете да помислите на протеин како низа монистра во која секоја мушка е аминокиселина.

Постојат 20 аминокиселини кои помагаат да се формираат илјадници различни протеини во вашето тело.

Протеините го прават најголемиот дел од својата работа во ќелијата и извршуваат разни работи.

Еве 9 важни функции на протеини во вашето тело.

 1. Раст и одржување
  На вашето тело му требаат протеини за раст и одржување на ткивата.

Сепак, протеините на вашето тело се во постојана состојба на обрт.

Под нормални околности, вашето тело ја распаѓа истата количина протеини што ги користи за градење и поправка на ткивата. Во други времиња, тој распаѓа повеќе протеини отколку што може да создаде, со што се зголемуваат потребите на вашето тело.

Ова обично се случува во периоди на болест, за време на бременост и додека доите (1 доверлив извор, 2 доверлив извор, 3 доверлив извор).

Луѓето кои се опоравуваат од повреда или операција, постари возрасни лица и спортисти бараат повеќе протеини (4 доверлив извор, 5 доверлив извор, 6 доверлив извор).

РЕЗИМЕ
Протеините се потребни за раст и одржување на ткивата. Потребите за протеини во вашето тело зависат од вашето здравје и ниво на активност.

 1. Предизвикува биохемиски реакции
  Ензимите се протеини кои помагаат на илјадници биохемиски реакции што се случуваат во и надвор од вашите клетки (7 доверлив извор).

Структурата на ензимите им овозможува да се комбинираат со други молекули во клетката наречени подлоги, кои катализираат реакции кои се неопходни за вашиот метаболизам (8 доверлив извор).

Ензимите исто така можат да функционираат надвор од клетката, како што се дигестивни ензими како лактаза и сукраза, кои помагаат при варење на шеќерот.

За некои ензими потребни се други молекули, како што се витамини или минерали, за да се случи реакција.

Телесните функции кои зависат од ензими вклучуваат: (9 доверлив извор):

Варење
Производство на енергија
Засирување на крвта, коагулација
Мускулна контракција
Недостаток или неправилна функција на овие ензими може да резултира со болест (10 Доверлив извор).

РЕЗИМЕ
Ензимите се протеини кои овозможуваат клучни хемиски реакции да се случуваат во вашето тело.

 1. Делува како гласник
  Некои протеини се хормони, кои се хемиски гласници кои помагаат во комуникацијата помеѓу вашите клетки, ткива и органи.

Тие се направени и лачени од ендокрини ткива или жлезди, а потоа се транспортираат во вашата крв до нивните целни ткива или органи каде што се врзуваат за рецепторите на протеините на површината на клетката.

Хормоните може да се групираат во три главни категории (11 доверлив извор):

Протеини и пептиди: Овие се направени од синџири на аминокиселини, кои се движат од неколку до неколку стотици.
Стероиди: Овие се направени од масен холестерол. Сексуалните хормони, тестостерон и естроген, се базираат на стероиди.
Амини: Овие се направени од индивидуални аминокиселини триптофан или тирозин, кои помагаат да се направат хормони поврзани со спиењето и метаболизмот.
Протеините и полипептидите го сочинуваат најголемиот дел од хормоните на вашето тело.

Некои примери вклучуваат (12 доверлив извор):

Инсулин: Сигнализира навлегување на гликоза или шеќер во клетката.
Глукагон: Сигнализира распаѓање на складираната глукоза во црниот дроб.
hGH (човечки хормон за раст): Стимулира раст на разни ткива, вклучувајќи коска.
ADH (антидиуретичен хормон): Сигнализира бубрезите повторно да апсорбираат вода.
ACTH (адренокортикотропен хормон): Стимулира ослободување на кортизол, клучен фактор во метаболизмот.
РЕЗИМЕ
Аминокиселински ланци со различна должина формираат протеини и пептиди, кои сочинуваат неколку хормони на вашето тело и пренесуваат информации помеѓу вашите клетки, ткива и органи.

 1. Обезбедува структура
  Некои протеини се влакнести и им обезбедуваат на клетките и ткивата вкочанетост и цврстина.

Овие протеини вклучуваат кератин, колаген и еластин, кои помагаат да се формира сврзувачката рамка на одредени структури во вашето тело (13 доверлив извор).

Кератинот е структурен протеин кој се наоѓа во вашата кожа, коса и нокти.

Колагенот е најзастапен протеин во вашето тело и е структурен протеин на коските, тетивите, лигаментите и кожата (14 доверлив извор).

Еластинот е неколку стотици пати пофлексибилен од колагенот. Неговата висока еластичност им овозможува на многу ткива во вашето тело да се вратат во првобитната форма по истегнување или стегање, како што се матката, белите дробови и артериите (15 доверлив извор).

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *