Рецептов ни е споделен од нашата нутриционска која сака да му помогни на народот да се справи со вишокот килограми. Па таа за овој рецепт напиша:
Хељдата е популарна како здрава храна поради нејзината висока содржина на протеини и биофлавоноиди. Содржи минерали како железо, манган, магнезиум и јод и витамини Б1 и Б2, а за разлика од другите житни култури, содржи голема количина на антиоксиданти.
Покрај тоа, содржи повеќе од 80% скроб, додека остатокот е составен од белковини, влакна, протеини и масти.
Состојки:
- 1 банана
- 60г хељда ( стоена во вода предходно 4 часа )
- 1 лажица путер од лешник
- 1 урма
- 1 лажица рогач
- 1/2 лажица цимет
- 200мл бадемово млеко
Се заедно се блендира додека да се соедини целата смеса.
За горни дел : тостирани семиња, кокосов чипс и домашна гранола.
Уживајте во вкусен појадок!