Блог статии Корисно

Кои се придобивките од јадење лубеница? Топ 9 здравствени придобивки од јадење лубеница

lubenica

Кои се придобивките од јадење лубеница?
Топ 9 здравствени придобивки од јадење лубеница
Ви помага да се хидрирате. …

  • Ви помага да се хидрирате.
  • Вода за пиење е важен начин да го одржите вашето тело хидрирано.

Сепак, јадењето храна што има голема содржина на вода исто така може да помогне. Интересно е што лубеницата е 92% вода (1 доверлив извор).

Уште повеќе, високата содржина на вода е една од причините зошто овошјето и зеленчукот ви помагаат да се чувствувате сити.

Комбинацијата на вода и влакна значи дека јадете добар волумен на храна без многу калории.

  • Содржи хранливи материи и корисни растителни соединенија. …

Содржи хранливи материи и корисни растителни соединенија
Што се однесува до овошјето, лубеницата е една од најниските калории – само 46 калории по чаша (154 грама). Тоа е пониско дури и од овошје со низок шеќер, како што се бобинки (2).

Една чаша (154 грама) лубеница има и многу други хранливи материи, вклучувајќи ги овие витамини и минерали:

Витамин Ц: 21% од референцата
Дневно внесување (РДИ)
Витамин А: 18% од RDI
Калиум: 5% од РДИ
Магнезиум: 4% од РДИ
Витамини Б1, Б5 и Б6: 3% од
RDI
Лубеницата е исто така богата со каротеноиди, вклучувајќи бета-каротен и ликопен. Плус, има цитрулин, важна аминокиселина.

Еве преглед на најважните антиоксиданти на лубеницата:

Витамин Ц.
Витаминот Ц е антиоксиданс кој помага да се спречи оштетувањето на клетките од слободните радикали.

Каротеноиди
Каротеноидите се класа на растителни соединенија кои вклучуваат алфа-каротен и бета-каротен, кои вашето тело ги претвора во витамин А.

Ликопен
Ликопен е вид на каротеноид кој не се менува во витамин А. Овој потентен антиоксиданс дава црвена боја на растителна храна како домати и лубеница и е поврзана со многу здравствени придобивки.

Кукурбитацин Е
Кукурбитацин Е е растително соединение со антиоксидантно и антиинфламаторно дејство. Горчливата диња, роднина на лубеницата, содржи уште повеќе кукурбитацин Е.

Резиме
Лубеницата е нискокалорично овошје богато со
некои хранливи материи, особено каротеноиди, витамин Ц и кукурбитацин Е.

  • Содржи соединенија што можат да помогнат во спречување на карцином. …

Содржи соединенија што можат да помогнат во спречување на карцином
Истражувачите проучувале ликопен и други индивидуални растителни соединенија во лубеницата за нивните антиканцерогени ефекти.

Иако внесувањето на ликопен е поврзано со помал ризик од појава на некои видови рак, резултатите од студијата се мешаат. Се чини дека досега најсилната врска е помеѓу ликопенот и карциномите на дигестивниот систем (1 доверлив извор).

Се чини дека го намалува ризикот од карцином со намалување на факторот на раст сличен на инсулин (IGF), протеин вклучен во клеточната делба. Високите нивоа на IGF се поврзани со рак (3 доверлив извор).

Покрај тоа, кукурбитацин Е е испитан за неговата способност да го инхибира растот на туморот (4 доверлив извор, 5 доверлив извор).

Резиме Некои
соединенија во лубеницата, вклучително и кукурбитацин Е и ликопен
проучени за нивниот потенцијал за спречување на рак, иако резултатите од студијата се мешаат.

  • Може да го подобри здравјето на срцето. …

Може да го подобри здравјето на срцето
Срцевите заболувања се број еден причина за смртност ширум светот (6 доверлив извор).

Факторите на животниот стил, вклучително и диетата, може да го намалат ризикот од срцев и мозочен удар со намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.

Неколку хранливи состојки во лубеницата имаат специфични придобивки за здравјето на срцето.

Студиите сугерираат дека ликопенот може да помогне во намалување на холестеролот и крвниот притисок. Исто така, може да помогне во спречување на оксидативно оштетување на холестеролот (1 доверлив извор).

Според студиите на дебели, жени во менопауза и фински мажи, ликопенот исто така може да ја намали вкочанетоста и дебелината на wallsидовите на артериите (7 доверлив извор, 8 доверлив извор).

Лубеницата содржи и цитрулин, аминокиселина што може да го зголеми нивото на азотен оксид во организмот. Азотниот оксид им помага на вашите крвни садови да се прошират, што го намалува крвниот притисок (9 доверлив извор).

Другите витамини и минерали во лубеницата се добри и за вашето срце. Овие вклучуваат витамини А, Б6, Ц, магнезиум и калиум (1 доверлив извор).

Резиме лубеница
има неколку компоненти здрави за срцето, вклучувајќи ликопен, цитрулин и други
витамини и минерали.

  • Може да има пониски воспаленија и оксидативен стрес. …

Може да го подобри здравјето на срцето
Срцевите заболувања се број еден причина за смртност ширум светот (6 доверлив извор).

Факторите на животниот стил, вклучително и диетата, може да го намалат ризикот од срцев и мозочен удар со намалување на крвниот притисок и нивото на холестерол.

Неколку хранливи состојки во лубеницата имаат специфични придобивки за здравјето на срцето.

Студиите сугерираат дека ликопенот може да помогне во намалување на холестеролот и крвниот притисок. Исто така, може да помогне во спречување на оксидативно оштетување на холестеролот (1 доверлив извор).

Според студиите на дебели, жени во менопауза и фински мажи, ликопенот исто така може да ја намали вкочанетоста и дебелината на wallsидовите на артериите (7 доверлив извор, 8 доверлив извор).

Лубеницата содржи и цитрулин, аминокиселина што може да го зголеми нивото на азотен оксид во организмот. Азотниот оксид им помага на вашите крвни садови да се прошират, што го намалува крвниот притисок (9 доверлив извор).

Другите витамини и минерали во лубеницата се добри и за вашето срце. Овие вклучуваат витамини А, Б6, Ц, магнезиум и калиум (1 доверлив извор).

Резиме лубеница
има неколку компоненти здрави за срцето, вклучувајќи ликопен, цитрулин и други
витамини и минерали.

Може да има пониски воспаленија и оксидативен стрес
Воспалението е клучен двигател на многу хронични заболувања.

  • Може да помогне во олеснување на болката во мускулите.

Лубеницата може да помогне во намалување на воспалението и оксидативно оштетување, бидејќи е богата со антиинфламаторни антиоксиданти ликопен и витамин Ц (1 доверлив извор).

Во студија од 2015 година, лабораториските стаорци биле хранети со лубеница во прав за да ја надополнат нездравата диета. Во споредба со контролната група, тие развиле пониски нивоа на воспалителен маркер Ц-реактивен протеин и помалку оксидативен стрес (10 доверлив извор).

Во претходната студија, на луѓето им беше даден сок од домати богат со ликопен со додаден витамин Ц.Вкупно, нивните маркери на воспаление се намалија и антиоксидансите се зголемија. Лубеницата има и ликопен и витамин Ц (11 доверлив извор).

Како антиоксиданс, ликопенот исто така може да има корист од здравјето на мозокот. На пример, може да помогне да се одложи почетокот и прогресијата на Алцхајмеровата болест (12).

Резиме Ликопен и витамин Ц се антиинфламаторни
антиоксиданти кои се наоѓаат во лубеницата. Воспалението е поврзано со многу хронични
болести.

  • Може да помогне во спречување на дегенерација на макулата. …

Може да помогне во спречување на дегенерација на макулата
Ликопенот се наоѓа во неколку делови на окото каде помага да се заштити од оксидативно оштетување и воспаление.

Исто така, може да спречи дегенерација на макулата поврзана со возраста (AMD). Ова е чест проблем со очите што може да предизвика слепило кај постари возрасни лица (1 доверлив извор).

Улогата на ликопен како антиоксиданс и антиинфламаторно соединение може да помогне во спречување на развој и влошување на AMD.

За повеќе информации за тоа како да ги одржувате здравите очи, размислете да ги прочитате 9-те најважни витамини за здравјето на очите.

Резиме ликопен
може да помогне да се одржат здрави очи и да се заштити од дегенерација на макулата поврзана со стареењето
(AMD) благодарение на неговите антиоксидантни и антиинфламаторни својства.

  • Добро е за кожата и косата


Два витамини во лубеницата – А и Ц – се важни за здравјето на кожата и косата.

Витаминот Ц му помага на вашето тело да направи колаген, протеин кој ја одржува вашата кожа еластична и вашата коса е јака.

Витаминот А е исто така важен за здрава кожа бидејќи помага да се создадат и поправат клетките на кожата. Без доволно витамин А, вашата кожа може да изгледа сува и ронлива.

И ликопенот и бета-каротенот исто така можат да помогнат во заштитата на кожата од изгореници (15 доверлив извор).

Резиме неколку
хранливите материи во лубеницата се добри за вашата коса и кожа. Некои помагаат да се задржи кожата
еластична, додека другите штитат од изгореници.

  • Може да го подобри варењето на храната


Лубеницата содржи многу вода и мала количина на растителни влакна – и двете се важни за здраво варење.

Влакната можат да обезбедат најголем дел за вашата столица, додека водата помага ефикасно да се движи вашиот дигестивен тракт.

Јадењето овошје и зеленчук богато со вода и влакна, вклучувајќи лубеница, може да биде многу корисно за промовирање на нормално движење на дебелото црево.

Резиме влакна
и водата се важни за здраво варење. Лубеница
ги содржи и двете.

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *