Летото е пред нас заедно со сезоната на пливање. За некои деца ова ќе биде нивниот главен спорт, за други ова ќе биде само едно од многуте. Пливањето е еден од најбезбедните спортови за учество, но сепак премногу добра работа може да биде лоша работа.

Спортовите на вода се одлични затоа што овозможуваат вежбање со висок интензитет, нема толку стрес на грбот и нозете. Одлично е да вежба целото тело и му овозможува на некого, за еден час, да може да согори исто толку калории како и во едночасовно трчање.

Обично, човек не размислува за пливање како спорт што води до многу повреди. Пливањето е спорт над глава и човечкото тело не е направено да се справува со многу надземни активности. Премногу пливање може да доведе до повреди при прекумерна употреба. Главните се болки во рамената и повремено болки во колената.

Обуката за конкурентни пливачи се промени во последниве години. Тренингот сега бара пливање многу кругови. Сето ова пливање доведува до повеќе повреди при прекумерна употреба, како оние што ги гледаме во безбол бокали и тркачи. Болката во рамото е главниот проблем во кој пливачите ќе „пливаат“, бидејќи користењето на истите мускули постојано може да доведе до тоа мускулите на градите и грбот да бидат нееднакво силни. Овие мускули не се еднакви може да доведат до лоша форма на пливање што потоа ќе доведе до болка во рамото. Мозочните удари кои можат да доведат до болка во рамото се слободен стил, мозочен удар и пеперутка. Пливачите кои учествуваат во мозочен удар се исто толку изложени на ризик како и другите удари за болка во рамото, но исто така може да развијат и болки во колената. Ова доаѓа од поместување и триење на капачето на колената на други делови од коленото зглоб што доведува до болка во колената.

Важно е тренерите и родителите да знаат како да ги заштитат своите млади пливачи, што да бараат и какви прашања да им поставуваат на своите деца за да се осигураат дека ќе останат безбедни и нема да се повредат.

Пливањето е добра сеопфатна активност затоа што го одржува отчукувањата на срцето, но го отстранува дел од стресот од телото. гради издржливост, мускулна сила и кардиоваскуларна кондиција. помага да се одржи здрава тежина, здраво срце и бели дробови.

Пливањето е надземен спорт и човечкото тело не е направено да се справува со многу надземни активности. Премногу пливање може да доведе до повреди при прекумерна употреба. Главните се болки во рамената и повремено болки во колената. Обуката за конкурентни пливачи се промени во последниве години.

Додека го движите телото низ водата, срцето и белите дробови работат понапорно за да испратат кислород до вашите мускули. Со текот на времето, капацитетот и издржливоста на белите дробови се зголемуваат.Но ако забележите дека вашиот напор станува поефикасен и може да направите повеќе удари по здив.

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *