веганска торта со фил

Поради некоја причина, секој пат кога ќе извадам веганско парче торта јас сум разочаранa. Замрзнувањето е обично вкусно, но делот за тортата има чуден вкус , или супер сув, воопшто не влажен. Сериозно разочарувачки.

  • verdino
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Направив и неколку рецепти за вегански чоколадни торти таму, но дури и тие не беа доволно влажни или доволно совршени за мојот вкус. Така, размислив и експериментирав и конечно го најдов најдобриот, најсовршено влажен и вкусен рецепт за веганска чоколадна торта!

Замрзнувањето е залив, ултра богат чоколаден путер од крем. Препорачувам да користите веганскo маскарпоне за рамнотежа, не најдов друг бренд кој има исто толку добар вкус.

Ако барате полесна алтернатива, проверете ја оваа чоколадна торта со замрзнување од ванила и каша. Нема ништо „лесно“ во оваа чоколадна торта! Тоа е целосен вкусен рецепт. И јас сум во ред со тоа.

Која е тајната на супер влажната веганска чоколадна торта?

Тестото ќе се појави течно кога ќе го додадете, но не грижете се, тоа е сосема точно и точно како треба да биде. Резултира со нај влажна, највкусна чоколадна торта што сум ја вкусила!

Ако сте жедни за чоколадо да поправите сега, или сте нови за да бидете вегани и пропуштите торта со добар вкус, пробајте го овој рецепт! Лесно е да се направи и тешко е да се расипе.

ИЛИ ако сакате да пробате нешто друго освен чоколадо, развлечете ја оваа Веганска торта со лимон! Тоа е еден од моите најпопуларни рецепти за десерти и ги импресионира луѓето секој пат кога го правам.

Состојки:

  • 1 ½ чаши оригинално не засладено млеко од бадеми
  • 2 лажички бел или јаболков оцет
  • 2/3 чаша кокосово масло, растопено
  • 1/2 чаша силно сварено кафе (или повеќе бадемово млеко)
  • 2 лажички чист екстракт од ванила
  • 1 ¼ чаши не засладен сок од јаболка
  • 2 чаши брашно
  • 1 ⅓ чаши органски шеќер од трска или стевиа
  • 1 чаша какао во прав
  • 2 лажички сода бикарбона
  • 1 лажиче прашок за пециво
  • 1/4 лажиче сол

За фил:

  • 250 гр. Веганско маскарпоне
  • 2 ½ – 3 чаши шеќер во прав
  • 2/3 чаши не засладен какао во прав
  • 1/4 чаша растопено чоколадо без млечни производи (растопено и малку изладено)
  • 2 лажички чист екстракт од ванила
  • 1/4 чаша не засладено оригинално бадемово млеко од бадеми

Начин на подготовка:

  • Загрејте ја рерната на 170 степени и лесно испрскајте 2 тркалезни тави за торта со големина од 8 инчи или 1 голема правоаголна тава со нелеплив спреј (видете ги белешките за времето на готвење за тави со различна големина // прилагодете го бројот или големината на тавите ако ја менувате големината на серијата ). Посипете со какао во прав, исфрлете го вишокот и оставете го настрана.
  • Измешајте го бадемовото млеко и оцет во голем сад за мешање и оставете да се соедини неколку минути за да се активира. Додадете масло, кафе, екстракт од ванила и сос од јаболка и матете додека не се запени. Ако кокосовото масло се стврдне, ставете ја смесата во микробранова печка со чекори од 10-15 секунди додека не се растопи.
  • Додадете брашно, шеќер, какао во прав, сода, прашок за пециво и сол во просејувач и полека просејте ги влажните состојки додека мешате со рачен или стоен миксер. Ако немате просејувач, едноставно измешајте суви состојки во друг сад и додајте во влажната смеса додека тепате. Тепајте додека не останат големи грутки. Треба да биде кремасто и истурено. Вкусете и прилагодете ја сладоста по потреба, додавајќи повеќе шеќер по желба (најдов дека е многу слатка).
  • Поделете го тестото рамномерно помеѓу тавите за торта или правоаголна тава.
  • Печете 25-40 минути, или додека чепкалка за заби вметната во центарот не излезе чиста. Оставете да се излади целосно пред да се замрзне.
  • Додека се лади, подгответе го замрзнувањето со матење на сите состојки додека не станат лесни и меки, додавајќи шеќер во прав во мали количини додека не ја постигнете саканата конзистентност и сладост. Ако стане премногу густо, додадете повеќе бадемово млеко. Ако е премногу тенка, додадете повеќе какао во прав или шеќер во прав.
  • Откако тортата ќе се излади, изматете го маскарпонето заедно со какао и малку бадемово млеко, додавајќи дебел слој помеѓу горниот и долниот слој (ако правите торта од 2 слоја). Алтернативно, изоставете го замрзнувањето и прашината со какао во прав.
  • Послужете со топка сладолед без млечни производи, капење чоколадо или карамел сос, кокос шлаг или чаша бадемово млеко!
  • Уживајте во вкусот!
веганска торта со фил

Следи ме на иснтаграм!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *