Леќата (Lens culinaris или Lens esculenta) е мешунка за јадење. Тоа е едногодишно растение познато по семињата во облик на леќа. Висока е околу 40 см (16 инчи), а семето расте во мешунки, обично со по две семиња во секое. Како прехранбена култура, поголемиот дел од светското производство доаѓа од Канада и Индија, произведувајќи 58% од вкупното светско производство.
Во кујните на индискиот потконтинент, каде што леќата е главенo храна, поделената леќа (честопати со отстранети трупови), позната како дал, често се готви во дебел кари/сос што обично се јаде со ориз или ротис.
Во 200g зготвена леќа се содржат:
40g јаглехидрати
• 18g протеини
• 1g масти
• 22% од Дневно Препорачаниот Внес за витамин Б1
• 10% од ДПВ за витамин Б3
• 18% од ДПВ за витамин Б6
• 90% од ДПВ за витамин Б9
• 13% од ДПВ за витамин Б5
• 37% од ДПВ за железо
• 18% од ДПВ за магнезиум
• 36% од ДПВ за фосфор
• 21% од ДПВ за калиум
• 17% од ДПВ за цинк
• 25% од ДПВ за бакар
• 49% од ДПВ за манган
За леќата на културата се користат многу различни имиња во различни делови на светот.
Леќата е хипогеална, што значи дека котиледоните на ртење на семето остануваат во земјата и внатре во семенскиот слој. Затоа, тој е помалку ранлив на мраз, ерозија на ветер или напад од инсекти.
Неколкуте култивирани сорти леќа се разликуваат по големина, влакна и боја на лисјата, цвеќињата и семињата.
Леќата се самоопрашува. Цветањето започнува од најниските пупки и постепено се движи нагоре, таканаречено акропетално цветање. Потребни се околу две недели за да се отворат сите цвеќиња на единствената гранка. На крајот на вториот ден и третиот ден по отворањето на цвеќињата, тие целосно се затвораат и бојата почнува да згаснува. По три до четири дена, се случува поставување на мешунките.
Белуга: црна, како монистра, во облик на леќа, речиси сферична, именувана по сличноста со кавијарот Белуга.
Макакиадос: голема жолта мексиканска леќа
Мала темно попрскана сино-зелена леќа од Франција со заштитено име на потекло
Алб-Леиза три традиционални генотипови на леќа со потекло од Швапската Јура (Алпи) во Германија и заштитени од здружението на производители.
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.