Шафранот е моќен зачин богат со антиоксиданси. Тој е поврзан со здравствени придобивки, како што се подобрено расположение, либидо и сексуална функција, како и намалени симптоми на ПМС и зголемено губење на тежината. Најдобро од сè, генерално е безбеден за повеќето луѓе и лесно се додава во вашата исхрана.

  • verdino
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • imunofan proizvodi koi gi koristev
  • Здравјето доаѓа од природата

Шафранот е веројатно безбеден кога се зема како лек во дози до 100 mg дневно до 26 недели. Некои вообичаени несакани ефекти вклучуваат поспаност, стомачни проблеми и гадење или повраќање. Можни се и алергиски реакции. Земањето големи количини шафран преку уста е веројатно небезбедно. Затоа најбезбедно е да го внесувате преку храна како зачин.

Потребни состојки:

  • 150 гр. ориз
  • 1 средна тиквица
  • 3 средни моркови
  • 10 парчиња печурки шампињони
  • 5 лажици зачин
  • шафран земете со две прсти како да наросувате
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лимон
  • бибер
  • 5 чаши вода
  • 50 мл. маслиново масло

Начин на подготовка на ориз:

  • 150 гр. ориз го пропржувате со 25 мл. маслиново масло
  • Додавате 4 чаши вода во оризот и оставате малку да зоврива
  • Додавате бибер, промешувајте и додадете уште една чаша вода
  • Го ставате во загреана рерна и печите од 20-25 мин на 250 Ц.

Начин на подготовка на зеленчукот:

  • Ги чистите печурките и ги сечкате
  • Ги рендате морковите
  • Ја лупите тиквицата и исто така ја рендате
  • Сите состојки ги ставате на оган со 25 мл. маслиново масло
  • Додавате соја сос, бибер и шафран
  • Оставате да се пржат
  • Оризот го вадите од рерна и го оставате малку да излади, исто така и веќе испржените зеленчуци
  • Ги мешате заедно зеленчукот и оризот
  • Оризот е најдобро малку да подизлади за да се дели зрното, доколку го сакате топло можете од како ќе го измешате со зеленчукот да го затоплете.

На видеото е снимена целата постапка погледнете.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *