Шафранот е моќен зачин богат со антиоксиданси. Тој е поврзан со здравствени придобивки, како што се подобрено расположение, либидо и сексуална функција, како и намалени симптоми на ПМС и зголемено губење на тежината. Најдобро од сè, генерално е безбеден за повеќето луѓе и лесно се додава во вашата исхрана.

  • verdino
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • imunofan proizvodi koi gi koristev
  • Здравјето доаѓа од природата

Шафранот е веројатно безбеден кога се зема како лек во дози до 100 mg дневно до 26 недели. Некои вообичаени несакани ефекти вклучуваат поспаност, стомачни проблеми и гадење или повраќање. Можни се и алергиски реакции. Земањето големи количини шафран преку уста е веројатно небезбедно. Затоа најбезбедно е да го внесувате преку храна како зачин.

Потребни состојки:

  • 150 гр. ориз
  • 1 средна тиквица
  • 3 средни моркови
  • 10 парчиња печурки шампињони
  • 5 лажици зачин
  • шафран земете со две прсти како да наросувате
  • 2 лажици соја сос
  • 1 лимон
  • бибер
  • 5 чаши вода
  • 50 мл. маслиново масло

Начин на подготовка на ориз:

  • 150 гр. ориз го пропржувате со 25 мл. маслиново масло
  • Додавате 4 чаши вода во оризот и оставате малку да зоврива
  • Додавате бибер, промешувајте и додадете уште една чаша вода
  • Го ставате во загреана рерна и печите од 20-25 мин на 250 Ц.

Начин на подготовка на зеленчукот:

  • Ги чистите печурките и ги сечкате
  • Ги рендате морковите
  • Ја лупите тиквицата и исто така ја рендате
  • Сите состојки ги ставате на оган со 25 мл. маслиново масло
  • Додавате соја сос, бибер и шафран
  • Оставате да се пржат
  • Оризот го вадите од рерна и го оставате малку да излади, исто така и веќе испржените зеленчуци
  • Ги мешате заедно зеленчукот и оризот
  • Оризот е најдобро малку да подизлади за да се дели зрното, доколку го сакате топло можете од како ќе го измешате со зеленчукот да го затоплете.

На видеото е снимена целата постапка погледнете.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading