Со правење свое домашно веганско млеко ги избегнувате и сите адитиви, конзерванси и згуснувачи и гарантирате дека го пиете во најчиста состојба. Домашното млеко од јаткасти плодови исто така има многу подобар вкус од млекото од продавница.

  • Мента фарм
  • кисели производи бакалески
  • Здравјето доаѓа од природата
  • Природа и наука во идеален спој!
  • moe pazarce

Колку бадеми се потребни за да се направи една шолја бадемово млеко?
Рецептите за домашно бадемово млеко обично бараат 1 шолја бадеми до 2 до 4 чаши филтрирана вода, така што правењето би требало да резултира со околу 10 до 20% бадеми наместо 2% што ќе ги најдете во верзиите купени во продавница. Ако одлучите да оставите во пулпата од бадемово млеко, може да има до 25% до 50% бадеми во вашето млеко.

Колку долго се впиваат бадемите за млеко?
Суровите јаткасти плодови треба да се киснат најмалку 12 часа пред да се измешаат. Ова ја заситува оревката од внатре кон надвор, што резултира со помазна, покремаста текстура. Исто така, дава повеќе течност, бидејќи целосно заситените јаткасти плодови подобро се мешаат и оставаат помалку „пулпа“ зад себе.

Колку долго трае домашното бадемово млеко?
4-5 дена
Открив дека во просек, бадемовото млеко трае 4-5 дена.

Традиционалниот метод за правење кокосово млеко вклучува рендање на кокосово месо, мешање со топла вода и пресување на течноста преку газа. Овој процес произведува богата, масна течност позната како крем од кокос. Кокосовиот крем може дополнително да се преработи во кокосово масло или повторно да се притисне за да се добие кокосово млеко.

Скоро сите вегански млека се прават на исти начин и траат исто толку долго.

Затоа најдобро е да ги кисните плодовите преку ноќ, наутро го имате само завршниот метод. Блендирате и процедувате.

Млекото можи да го користите во каши, смутиња, кафе па дури и во вашите омилени десерти.

Можи да правите млеко од индиски орев, бадем, овес, кокос, сончоглед па дури и од урма помешана со баш омилен путер.

domasno vegansko posno mleko

ЗАБЕЛЕШКИ И СОВЕТИ:

  • Најдобро млеко излегува кога имате една 100 гр. плодови со 4 чаши вода
  • Блендирајте и процедете го секогаш млекото низ газа
  • Не фрлајте ги пулпата т.е. смесата од јаткастите плодови, направете бомбици со нив
  • Додадете засладувач во млекото или урми доколку сакате блажина
  • Пожелно е да додадете и арома на ванила или ваша омилена во млекото
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading