Дали доматот создава камења во бубрези?

Крупните црвени домати се суштински дел од секоја индиска кујна. Без разлика дали ставате парчиња од него во кари или пиете кечап од домати, неговиот посебен вкус додава вкус на секое јадење што го јадете.

  • бутик за машка гардероба
  • Studio Adore Me
  • moe pazarce
  • вердино
  • кисели производи бакалески
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Не само по своите вкусови, туку и доматите се познати по содржината на хранливи материи. Големи се придобивките од витамин Ц, витамин А, калиум, влакна и протеини, ова црвено овошје од лимон има бројни докажани здравствени придобивки. Добар е за видот, ги намалува компликациите од дијабетесот, штити од оштетување на сонцето и го намалува ризикот од рак на простата.

Дури и тогаш постои општо верување дека доматите можат да доведат до камења во бубрезите. Дали е навистина можно овошјето кое има неверојатни здравствени придобивки да доведе до друга болест? Ајде да се задржиме подлабоко во оваа тема и да дознаеме која е вистината.


Постојат неколку видови на камења во бубрезите, а најчестиот е калциумовите камења. Овие камења се формираат поради таложење на голема количина на калциум оксалат во нашите бубрези. Оксалат е природна супстанца која се наоѓа во различни видови зеленчук и овошје. Покрај тоа, дури и нашиот црн дроб произведува одредена количина на калциум дневно. Нашите коски и мускули навистина го апсорбираат калциумот од крвта, но кога количината на оваа хранлива материја ќе се надмине во крвта, таа се пренесува во бубрезите за да се испушти со урина. Понекогаш бубрезите не можат да го отстранат вишокот калциум од телото, кој постепено почнува да се акумулира и добива облик на камен.
Доматите содржат големи количини на оксалат и затоа се поврзани со формирање на камења во бубрезите.

Ако сакате да додавате домати во вашата храна, тогаш не смеете да престанете да го правите тоа поради овој мит. Доматите навистина содржат оксалат, но неговата количина е прилично мала и не може да доведе до формирање на камен во бубрегот. 100 грама домати содржат само 5 грама оксалат. Ако доматите беа толку штетни, тогаш на луѓето на кои им е дијагностициран камен во бубрегот ќе им се советуваше целосно да го избегнат неговото консумирање. Ако сте здрави и немате проблем со бубрезите, тогаш добро е да имате домати колку што сакате. Во случај да се занимавате со некој проблем поврзан со бубрезите, тогаш ограничете го внесот на оксалати. Спанаќот, гравот, цвеклото исто така содржат голема количина на оксалат. Гответе го овој зеленчук правилно пред јадење.
Избегнувањето од одреден зеленчук или овошје не е гаранција дека никогаш нема да имате камења во бубрезите. Наместо тоа, еве неколку работи што можете да ги направите за да го намалите ризикот.
Пијте најмалку 2 литри вода дневно. Ова ќе му помогне на вашиот бубрег да ги исфрли токсините од телото.
Намалете го внесот на натриум.
Додадете растителни протеини во вашата исхрана.
Избегнувајте да земате какви било додатоци без консултација со вашиот лекар.

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading