Кимот го дава својот препознатлив вкус на чили, тамали и разни индиски кари. Неговиот вкус е опишан како земен, орев, зачинет и топол.
Уште повеќе, кимот долго време се користи во традиционалната медицина.
Кимот е традиционално познат по варењето на храната и намалување на инфекциите што се пренесуваат преку храна.
Истражувањето откри и некои нови придобивки, како што се промовирање на слабеење и подобрување на контролата на шеќерот во крвта и холестеролот.
Пет здравствени придобивки на кимот засновани на докази :
- Го подобрува варењто на храната
- Богат извор на железо
- Користи корисни растителни соединенија
- Можи да помогни при дијабетис
- Го подобрува холестеролот во крвта
- Рецепти со кои содржат ким
- Авокадо намаз-салата-гуакамоле на друг начин
- Намаз од две состојки
- Вегански (посен) намаз без масло, од грашок
- Гвакамоле намаз на мој начин без масло
- Веган (посен) намаз без масло
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.