Овај сос е многу едноставен за правење не треба да се готви или да се пржи ништо, само доволно подготвени состојки за мелење и мешање.

Состојки:

  • босилек
  • сирење (50 грама, пармезан),
  • маслиново масло (100 грама),
  • лук (2 чешниња),
  • ореви (50 грама),
  • сок од половина лимон.

Начин на подготовка:

  • Го лупиме лукот и со сечкаме на парчиња
  • Го плакниме и го оставаме да се искуши од водата босилекот па ситно го сецкаме.
  • Рендаме сирење на погрубиот дел на рендето
  • Измешајте ги состојките и мелете ги
  • Постепено се мешаат состојките.
  • Се меша со маслиново масло
  • Добиваме хомогена маса
  • Зачинете со сол и сок од лимон
  • Ако дел од сосот остане неискористен, подобро е да се замрзне
  • Во фрижидер, чувајте го во стаклена тегла
  • Додадете го во паста или намачкан на кришка леб
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading