Овај сос е многу едноставен за правење не треба да се готви или да се пржи ништо, само доволно подготвени состојки за мелење и мешање.

Состојки:

  • босилек
  • сирење (50 грама, пармезан),
  • маслиново масло (100 грама),
  • лук (2 чешниња),
  • ореви (50 грама),
  • сок од половина лимон.

Начин на подготовка:

  • Го лупиме лукот и со сечкаме на парчиња
  • Го плакниме и го оставаме да се искуши од водата босилекот па ситно го сецкаме.
  • Рендаме сирење на погрубиот дел на рендето
  • Измешајте ги состојките и мелете ги
  • Постепено се мешаат состојките.
  • Се меша со маслиново масло
  • Добиваме хомогена маса
  • Зачинете со сол и сок од лимон
  • Ако дел од сосот остане неискористен, подобро е да се замрзне
  • Во фрижидер, чувајте го во стаклена тегла
  • Додадете го во паста или намачкан на кришка леб
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *