Овај сос е многу едноставен за правење не треба да се готви или да се пржи ништо, само доволно подготвени состојки за мелење и мешање.
Состојки:
- босилек
- сирење (50 грама, пармезан),
- маслиново масло (100 грама),
- лук (2 чешниња),
- ореви (50 грама),
- сок од половина лимон.
Начин на подготовка:
- Го лупиме лукот и со сечкаме на парчиња
- Го плакниме и го оставаме да се искуши од водата босилекот па ситно го сецкаме.
- Рендаме сирење на погрубиот дел на рендето
- Измешајте ги состојките и мелете ги
- Постепено се мешаат состојките.
- Се меша со маслиново масло
- Добиваме хомогена маса
- Зачинете со сол и сок од лимон
- Ако дел од сосот остане неискористен, подобро е да се замрзне
- Во фрижидер, чувајте го во стаклена тегла
- Додадете го во паста или намачкан на кришка леб
- Смеса за вегани: Посно месо
- Свежа салата со крцкаво тофу
- Смути со ачаи во прав
- Здрави корпиња
- Протеински ментолки
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.