Веќе имаме рецепт за домашен песто сос сега можиме да ги направиме нашите омилени тестенини во сос од песто со парчиња домати.

Состојки:

  • 250 гр. ваши омилени тестенини
  • 4 свежи домати
  • 1 главица кромид
  • 5 чешниња лук
  • ½ лажичка оригано
  • ½ лажичка нане мента
  • прстофат рузмарин
  • прстофат копар
  • 2 лажици песто сос
  • 4 лажици маслиново масло
  • малку пармезан
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  • Кромидот и лукот исечкајте го на ситно.
  • Во тава на оган ставете маслиново масло да се загрее и на него пропржете го кромидот.
  • Потоа додадете го лукот и пржете уште кратко постојано мешајќи со дрвена лажица.
  • Кога кромидот малку ќе омекне во тавата ставете го исечканиот домат, посолете, додадете бибер и промешајте.
  • Потоа намелете ја температурата, додадете ги ориганото, нането, песто сосот, рузмаринот и копарот и оставете да крчка на тивко.
  • Во меѓувреме ставете ги тестенините да се варат во зовриена посолена вода околу 10 минути.
  • Полуварените тестенини исцедете ги и додадете ги во тавата со доматите.
  • Убаво промешајте за тестенините убаво да го впијат сосот.
  • Оставете да крчка на тивко 5 минути.
  • При сервирање како подлога прво ставете една лажица песто од босилек па потоа ставете ги тестенините.
  • Поросете со рендан пармезан
  • Додадете и од доматите кои се полуварени
  • Уживајте во вкусот!
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading