Uncategorized

Зошто протеинот во прав е битен за вегетаријанците и лицата кои сакаат да ослабат

 Зошто протеинот во прав е битен за вегетаријанците и лицата кои сакаат да ослабат

Навистина има многу протеински и протеински препарати за спортска исхрана. Протеинот од сурутка е достапен во многу форми: може да се купи во лименки, вреќи, како готов пијалок; а исто така се достапни во енергетски шипки. Без сомнение, сурутката е „ин“!

Популарноста на сурутка секако треба да се припише на фактот дека протеинот добиен од сурутка е исклучително ефикасен во градењето мускули, но и во одржувањето на мускулната маса. И покрај фактот дека протеините првенствено се внесуваат преку цврста храна, сурутката е еден од најпопуларните додатоци во исхраната. Исто така, протеините од сурутка го привлекоа вниманието на сите: лекари, научници, нутриционисти, тренери, спортисти и особено – бодибилдери. Но, зошто целата врева?

Најголемата толпа беше создадена од фактот дека се повеќе бодибилдери сметаат дека сурутката е најдобриот извор на протеини. Бодибилдерите не се сами во оваа идеја. Научните студии, исто така, придаваат значење на производите од сурутка кои навистина работат во одржување и градење мускули. Ако досега не сте ги прифатиле придобивките од протеинот од сурутка, еве неколку научни тези за дневните потреби на спортистите за протеини.

Научни тези

Истражувањата потврдуваат дека бодибилдерите и спортистите воопшто имаат зголемени потреби за протеини. Дури и во конвенционалните научни кругови, експертите се согласуваат дека на спортистите и бодибилдерите им е потребен дневен внес на протеини од приближно 1,8 g за килограм телесна тежина.

Тоа е неверојатни 225% од тековната RDA (препорачани дневни вредности). Се сеќавате на RDA? Тоа се оние кои ни кажуваат кои се нашите нутриционистички потреби, без разлика колку тренираме.

Како бодибилдери, ни требаат повеќе протеини од неколку причини. Да се ​​фокусираме на двете најважни: закрепнување и раст. Тренирајте напорно и ќе потрошите мускули. Одморете се и вашите мускули ќе закрепнат. Но, без соодветен внес на протеини, мускулите нема да растат. Можете да ја замените дневната потреба за протеини со разновидна исхрана, но науката вели дека вашиот оптимален избор на протеини е протеин од сурутка.

Зошто владее протеинот од сурутка?

1. Зголемете ги способностите за обновување

Протеините од сурутка се најголемиот извор на сите есенцијални амино киселини. Суштински амино киселини се оние што вашето тело не ги произведува самостојно, туку треба секојдневно да се внесуваат во телото преку диета. Протеинот од сурутка е богат со амино киселини БЦАА (амино киселини со разгранет синџир); леуцин, изолеуцин и валин.

BCAA амино киселините се единствени по тоа што остануваат во мускулите, а не во црниот дроб како другите амино киселини. Покрај тоа, BCAA амино киселините сочинуваат една третина од мускулните протеини, и бидејќи тренингот ја зголемува потребата за нив, важно е да се обезбедат во доволни количини. Адекватното снабдување со BCAA во крвта е гаранција за спречување на губење на мускулната маса и сила.

2. Анти-катаболна функција

Протеините од сурутка се богати со амино киселини; тие содржат таурин кој делува на мускулниот волумен на клеточно ниво. Сурутката е исто така богата со глутамин кој содржи приближно 60% од сите слободни амино киселини во телото. Глутаминот е од витално значење за градење мускули. Корисно е како гориво што сочинува други комплексни амино киселини.

Ако не внесувате доволно глутамин во вашата исхрана, вашето тело го зема од мускулното ткиво. Но, студиите потврдија дека додатокот на глутамин со додатоци во исхраната спречува уништување на мускулите. Користејќи само неколку топки дневно, глутаминот складиран во мускулите ги спречува да се влошат.

3. Имунолошка функција

Протеинот од сурутка содржи специфични антитела, познати како имуноглобулин, кои играат важна улога во имунолошкиот систем на телото. Имуноглобулините се големи протеини во облик на Y, кои се произведуваат главно во плазма клетки, кои имунолошкиот систем ги користи за неутрализирање на патогени како што се патогени бактерии и вируси.

Така, зголеменото внесување на овие антитела го зајакнува имунитетот на телото, односно неговата заштитна бариера која штити од болести.

Биолошка вредност

Протеинот од сурутка е лесно сварлив, што значи дека лесно и брзо завршува во крвотокот. Во споредба со другите форми на протеини, протеинот од сурутка има највисока стапка на сварливост. Сурутката е исто така биолошки повредна од кој било друг извор на протеини, а исто така има високо ниво на биорасположивост, односно искористување од организмот.

Најсигурни начини за мерење на биолошката вредност на протеините се PER, PDCAAS и BV, па подолу ќе објасниме што значи секој од овие термини:

П.Е.Р.

П.Е.Р. е кратенка од соодносот на ефикасност на протеини. Мерење P.E.R. се добива односот на протеински оброци со тежината постигната од субјектот. Зголемувањето на телесната тежина (во грамови) е поделено со збирот на протеини (во грамови). Резултатот од пресметката е дека П.Е.Р.

Научниците со години знаат дека П.Е.Р. протеинот од сурутка дава најдобри резултати. Државните институции го користат овој метод како основа за изработка на ознаки за храна и за развој на вредностите на протеините RDA.

PDCAAS

PDCAAS или Протеински дигестибилен корегиран резултат на амино киселина е метод за тестирање на биорасположивоста и вредноста на протеините. Точноста е малку помала отколку кај P.E.R. методи.

Ако хранливата состојка ги содржи сите есенцијални амино киселини, таа добива оценка „1“. Протеините добиени од сурутка, соја и јајца, постигнуваат максимален удар од “1”. Методот PDCAAS ги подредува сите протеини во одредени категории.

Б.В

Досега, најточниот метод за тестирање на биолошката вредност на протеинот е методот БВ и тој значи „биолошка вредност“. БВ е постапка која го пресметува односот на целиот азот од протеини во исхраната, со азот што се апсорбира во телото, до истиот протеин. Помножено со 100, добиениот број е всушност вредноста на употребливост. Предноста на овој метод е во тоа што ја мери вистинската биолошка вредност.

БВ за протеини од различни извори покажува точно кој од нив телото најдобро го апсорбира. На врвот на листата со најдобра биолошка вредност е изолатот од протеин од сурутка, а протеините од растително потекло (како што е сојата) се на дното на скалата.

Биолошки вредности на протеините

Сурутка протеин изолат (WPI) – протеин од сурутка изолат – 159

Концентрат на протеини од сурутка (WPC) – концентрат на протеин од сурутка – 104

Јајце – 100

Млеко – 91

Белка од јајце – 88

Пилешко – 79

Казеин – 77

Соја – 74

Извор: Е. Ренер „Млекото и млечните производи во храната на луѓето“

Ова јасно покажува голема разлика во биолошката вредност на различни протеини од сурутка, што зависи исклучиво од процесот на производство.

Процес на производство

Сурутката е дериват на млеко, поточно, се формира во производството на сирење. Сурутката е во оригинална форма течност која содржи помалку од 1% протеин и над 93% вода.

По неколку фази на обработка, сурутката може да се рафинира така што скоро целата ќе се претвори во протеини. Колку е пософистициран процесот, толку е подобра сурутката, со повисока содржина на протеини.

Добра сурутка

Откако ќе се оддели водата од сурутка, останува сурутка во прав која 13% протеин и 76% лактоза. Сурутката потоа се пастеризира, парчињата сирење се одвојуваат и потоа се ставаат во резервоари и се подготвуваат за понатамошна обработка. Протеинот од сурутка и маснотиите потоа се одделуваат од лактоза и минерали со ултрафилтрација. Резултатот е концентрат на протеин од сурутка кој содржи 35% -50% протеин и околу 4% маснотии.

Подобро сурутка

50% концентрат на протеин од сурутка може да се подобри со дијафилтрација. Овој метод ја зголемува концентрацијата на протеини со одвојување на лактоза и минерали од сурутка. Ова го зголеми концентратот од 50% на 80%.

Најдобрата сурутка

Концентратот од 80% може да се подобри со микрофилтрација. Оваа техника ги одделува маснотиите од сурутка; резултатот е 80% или повеќе концентрат на сурутка со содржина на маснотии <1%.

И покрај разните маркетинг пораки, најдобриот протеин е оној што ги поминал сите четири од овие методи:

ултрафилтрација – ги одделува протеинот од сурутка и маснотиите од лактоза и минерал

дијафилтрација – ја мие лактозата и минералите

микрофилтрација-ги одделува мастите

хидролиза – се додава ензим што ги разложува протеините на пептиди

Од првите три методи споменати погоре, се доби протеин наречен изолат на протеин од сурутка (WPI). Алтернативен метод за производство на WPI е процесот на јонска размена. Процесот вклучува промена на pH вредноста, додека се одвојуваат маснотиите, лактозата и минералите.

WPI е поконцентриран од WPC, бидејќи WPI е над 90% чист протеин, помалку од 1% маснотии и помалку од 1% лактоза.

Заклучок

Дебелината е денешна болест која влијае на зголемен број луѓе ширум светот. Дебелината обично ги придружува другите болести, од дијабетес до кардиоваскуларни заболувања. За да се намали ризикот од овие болести, секако е неопходно да се усвојат здрави животни навики, како што се редовна физичка активност и планирана исхрана богата со протеини од квалитетни извори. Ако редовно вежбате и вежбате сила, дефинитивно ве советуваме да внесете додатоци во исхраната во вашата исхрана, особено протеин од сурутка.

Ве советуваме вкупниот дневен внес да биде околу 1,8 g протеин по килограм телесна тежина. Затоа, мажот со тежина од 90 килограми треба да зема најмалку 165 g протеин дневно, распореден во 5-6 помали оброци, на секои 2 до 3 часа. Консумирањето на 5 до 6 мали оброци дневно е полесно отколку што мислите. Потребна е само мала промена на навиките.

Со земање инстант протеински микс помеѓу појадок и вечера и следниот помеѓу ручек и вечера, и под претпоставка дека го започнавте денот доволно рано, можете да го конзумирате следниот оброк со протеини непосредно пред спиење.

Иако WPI (изолат) има поголема концентрација од WPC (концентрат), стапката на деградација на одредени видови протеини во телото, исто така, треба да се земе предвид. Затоа, изберете што е најдобро за вашиот паричник и потреби.

Претпоставувајќи дека вашиот тренинг е доволен предизвик за вашите мускули и под претпоставка дека им давате доволно време на мускулите да се одморат помеѓу вежбите, вашиот најпаметен потег би бил висококвалитетен протеин од сурутка како додаток во исхраната, за да ги задоволите потребите за градење мускули на вашето тело.

Погледнете го најголемиот избор на протеини во онлајн продавницата на vkusnobezmeso.mk

plementi
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading