Во денешно време, метаболизмот често се споменува во фитнес круговите, но и многу пошироко. Застрашувачки факт е дека повеќето луѓе што зборуваат за тоа имаат многу лошо разбирање за оваа тема.

Во оваа статија, одговарам на прашањата: „Од што се здебелуваме и како слабееме?“, „Дали има„ брз “и„ бавен “метаболизам?“ И некои други прашања.

Како се дебелееме и како слабееме?
Не, не постои специјална храна што не дебелее. Не се јаглехидрати, не се масти, не е шеќер, не е леб. Не дебелее дури и ако јадеме после 18 часот. Она што не прави подебели е континуираниот вишок калории.

Исто така, нема храна од која може да изгубите тежина. Тоа не е ниту сок од ананас или портокал, ниту чиа семе, ниту знам што. Она што ве тера да изгубите тежина е вашиот калориски дефицит.

Што е калории?
Калориите не се ништо друго освен единица енергија. Вишокот калории е вишок калории, т.е. вишок енергија. Исто така, калорискиот дефицит е недостаток на калории, т.е. недостаток на енергија.

Равенка за енергетска рамнотежа
За да ги направиме работите полесни за разбирање, ние ќе го гледаме нашето ткиво како складиште на енергија. Енергијата се складира во нашето масно ткиво и мускули. Во наједноставна форма, равенката изгледа вака:

Промени во складиштата на телото = Внес на енергија – Потрошена енергија
Тука е јасно како функционираат работите. Ако внесуваме повеќе енергија отколку што трошиме – имаме вишок енергија – таа енергија се складира во нашите продавници и телесната тежина се зголемува.

Ако, од друга страна, внесуваме помалку енергија отколку што трошиме – имаме недостаток на енергија – телото мора да посегне по сопствените продавници и телесната тежина се намалува.

Често може да се чита и слуша луѓе како велат дека ова не важи за нас, „затоа што не сме машини“. И веднаш потоа тие велат дека причината за зголемување на телесната тежина е “xy” (денес е популарно да се обвинуваат јаглехидратите). Овие луѓе не ја разбираат темата за која зборуваат доволно добро. Да се ​​каже дека законите на физиката не важат за луѓето е лудо. Тоа е физика на основно училиште, закон за зачувување на енергијата, кој вели: Енергијата не може да произлезе од ништо, ниту може да исчезне.

Физиката не е само слатка идеја што некој ја измислил, тоа е закон – оттука и името: законите на физиката.

Доколку сакаш да намалиш без многу равенки приклучи се на програмите за слабеење сега со 50% попуст.

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *