Бабурите се најубавите пиперки кои можите да ги наполните со вашата омилена смеса.

Бабурите се дел и од традиционалната исхрана во македонска кујна. Познатото јадење и специјалитет полнети пиперки често се прави со бабури. Бабурите исто така се поткиселуваат и ставаат во различниа видови на туршија или зимници, како и во мезиња каде бабури се ставаат со кисела павлака или урда.

Но за денес јас подготвив полнети бабури со хељда и фета сирење.

Потребни состојки:

  • 6-7 бабури
  • 50 гр. хељда
  • 150 гр. фета сирење
  • 50 гр моцарела
  • сол
  • бибер
  • кисела павлака
  • 150 мл. вода
  • 1 мала лажица од BEST JOY COOKING SPRAY

Начин на подготовка:

  • Хељдата ја ставаме преку ноќ да кисни до нареден ден
  • Ја цедиме хељдата
  • Ги чистиме бабурите од дршките
  • Во длабок сад ја ставаме хељдата заедно со сирењето и мешаме додека не се соеднинат состојките
  • Додаваме сол и бибер
  • Ги полниме бабурите со смесата
  • На горниот дел додаваме по едно парче моцарела
  • Ги редиме во стаклен сад
  • Додавме 150мл. вода и маслиново масло во стаклениот сад со бабурите
  • Садот го покриваме со алуминимска фолија
  • Печиме 25 минути на 200 C.
  • Последните 5 минути ја вадиме фолијата за да поруменат бабурите
  • Додате кисела павлака за подобар вкус при сервирање

Уживајте во вкусот!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading