Која храна е веганска?

Освен ако не сте живееле под карпа, сте слушнале за вегетаријанци. Оваа диета и начин на живот базиран на растителна и без месо се зголеми популарноста меѓу различни луѓе, вклучувајќи ги и оние кои се страстни за нивното здравје, животната средина, правата на животните, па дури и љубителите на храна! Тоа се должи на мноштвото придобивки што вегетаријанската исхрана може да ги има за поединецот и многу повеќе. Она што можеби не го знаете е дека всушност постојат седум различни видови вегетаријанци! Да, седум.

Бидејќи вегетаријанството не е само дали јадете зеленчук како примарен извор на исхрана и може да има различни правила и практики, многу вегетаријанци избираат да се идентификуваат со поспецифичен начин на исхрана. Во овој водич, ќе ги разгледаме овие седум сегменти од вегетаријанскиот начин на живот, што секој од нив избира да јаде и како да ја избере вистинската диетална опција за вас.

Што е вегетаријанец?
Општо земено, вегетаријанците ќе ја исфрлат животинската храна од нивната исхрана. Ова речиси секогаш вклучува пилешко (и други птици), свинско, говедско, лова, јагнешко или овчо месо и сите други четириножни цицачи. Варијациите се појавуваат кога разговараме за животински нуспроизводи, и на тој начин, завршуваме со седум различни видови вегетаријанци. Така, накратко, вегетаријанецот секогаш (освен ако некое друго ограничување во исхраната не го спречи тоа) јаде овошје, зеленчук, грав, мешунки и житарки, но ајде внимателно да ги разгледаме другите намирници што може да си дозволат да ги јадат како дел од одредени видови.

 1. Лакто-вегетаријанци
  Прво во категориите вегетаријанци е она што е формално познато како лакто-вегетаријанец. Овие поединци имаат тенденција да ги имаат сите исти ограничувања како вегетаријанците, вклучително и исфрлање на месото и јајцата од нивната исхрана и примарно потпирање на храна од растителна основа за да ја добијат својата исхрана. Сепак, лакто-вегетаријанците исто така си дозволуваат да консумираат млечни производи како млеко, јогурт, путер и сирење.

Постојат неколку причини поради кои некои луѓе може да изберат да ја следат оваа диета наместо другите на оваа листа. Прво, тие едноставно уживаат во млечните производи и не сакаат да ги исфрлат од исхраната. Иако ова е доволна причина, тие може да имаат и други мотиви. На пример, млечните производи содржат значителни количини на протеини, па ако поединецот е загрижен да консумира доволно протеини во својата вегетаријанска исхрана, чувањето на млечните производи во мешавината може да му помогне да се чувствува посигурно.

 1. Ово-вегетаријанци
  Слично на тоа, ово-вегетаријанците се многу блиску во нивниот избор до вегетаријанците. Сепак, иако во исхраната не консумираат месо и млечни производи, тие избираат да јадат јајца. Повторно, тие можат да изберат од која било причина, но најчесто тоа е или затоа што уживаат да јадат јајца или чувствуваат дека треба да ги консумираат поради нивната хранлива вредност.
 2. Лакто-Ово вегетаријанци
  Треба, се надеваме, да биде прилично самообјасниво во овој момент. Лакто-ово вегетаријанците го исклучуваат месото од нивната исхрана, но продолжуваат да јадат и млечни производи и јајца. Повторно, луѓето може да го изберат овој начин на живот поради многу причини, а некои од најчестите се уживањето во оваа храна, загриженоста за протеините, па дури и различните филозофии во однос на благосостојбата на животните.
 3. Вегани
  Следно, имаме вегани. Постојат неколку разлики помеѓу веганите и вегетаријанците. Ова е уште една општо позната разлика на вегетаријанскиот начин на живот и е општо признаена како една од најрестриктивните диететски филозофии. Оние кои избираат да ги следат веганските принципи не само што го исфрлаат животинското месо, млечните производи и јајцата од нивната исхрана, туку ги отстрануваат и сите животински нуспроизводи. Ова вклучува мед, желатин, колаген, па дури и бел шеќер. Честопати, веганите, исто така, ќе се воздржат од купување одредени производи ако содржат каква било форма на животински производ.

Вреди да се напомене дека постои и подгрупа на вегани, познати како сурови вегани. Овие лица ќе консумираат само сирова, неварена растителна храна. Генерално се верува дека овој начин на живот е доказ за начинот на кој живееле нашите предци пред да имаат пристап до оган за готвење. Сепак, постои дебата во научните и нутриционистичките заедници за тоа дали суровата веганска исхрана има дополнителни придобивки од веганската или друга вегетаријанска исхрана.

 1. Пескатаријанци
  Иако постои одредена дебата во вегетаријанската заедница за тоа дали пескатаријанската исхрана треба да се смета за вегетаријанска, за наши цели, ние ја ставаме на списокот! Пескатаријанците се оние поединци кои избираат да продолжат да јадат риба и школки додека ги елиминираат другите копнени животински протеини од нивната исхрана, вклучувајќи пилешко, свинско и говедско месо. Во зависност од пристапот на секоја личност кон оваа диета, пескатарците може или не може да консумираат јајца или млечни производи.

Со оглед на минималните ограничувања што ги поставува пескатарскиот начин на живот, ова може да биде одлична одлична опција за некој кој би сакал значително да ја намали потрошувачката на животински протеини, но можеби не е подготвен целосно да ги елиминира како извор на протеини и исхрана. Рибата и другите морски плодови, исто така, се покажа дека обезбедуваат кон

значителни здравствени придобивки, особено кардиоваскуларното здравје. Значи, оние кои се борат со одредени здравствени состојби можат да изберат да ја задржат морската храна како дел од нивната редовна исхрана.

 1. Полотарец
  Слично на тоа, полотар е некој кој го исклучува црвеното месо и свинското месо од својата исхрана, но ќе продолжи да консумира живина, како што се пилешко, патка, мисирка и други птици. За некои поединци, ова е чекор на нивното патување кон елиминирање на животинските протеини, додека други можеби се позагрижени за здравствените ефекти од консумирањето црвено месо. Како и пескатарската исхрана, полотариците имаат малку помалку ограничувања од другите видови вегетаријанци, и затоа може да биде полесна транзиција во начин на живот базиран на растенија.
 2. Флекситарец
  Конечно, последниот вид на вегетаријанство е она што се смета за флекситарно. Како што сугерира името, оние што го следат овој начин на живот се флексибилни со нивната исхрана и ограничувањата што си ги поставуваат кога станува збор за храната. За разлика од остатокот од вегетаријанскиот спектар, флекситаријанците можеби нема целосно да ги елиминираат животинските протеини или животинските производи од нивната исхрана. Наместо тоа, тие често прават свесни и заеднички напори да ја намалат потрошувачката на овие намирници додека сè уште ги јадат повремено или под одредени услови. На пример, флекситарецот може да ја намали потрошувачката на месо на само два дена неделно или да се ограничи само на јадење говедско месо хрането со трева или јајца одгледани на пасишта.

Флекситарната диета е одлична за некој кој би сакал да направи промени во својата исхрана, но можеби не е подготвен или нема мотивација да направи целосна ревизија на својот животен стил. Прифаќањето на овој начин на живот ви дава повеќе време да ги разгледате понудите на производи без месо што ви се достапни, а исто така да дознаете повеќе за здравствените придобивки и влијанието врз животната средина што може да има промената на вашата исхрана.

Всушност, многу луѓе најверојатно се флекситаристи без разлика дали го сфаќаат тоа или не. Има значително зголемување на оние кои се заинтересирани за вегетаријански начин на живот поради зголемувањето на покриеноста во врска со придобивките. Сепак, повеќето луѓе пораснаа со диета насочена кон месото и сметаат дека е предизвик веднаш да се префрлат. Значи, флекситаризмот им овозможува полека да прават промени со кои можат да бидат доследни на подолг временски период. Ова е еден од нашите најдобри совети за тоа како да започнете растителна исхрана! Проверете го нашиот блог за да дознаете повеќе.

Правилен избор
Со сета оваа разновидност меѓу различните типови на вегетаријанци, можеби е огромно да се избере. Меѓутоа, ова е спротивно на она што укажуваат на овие класификации. Накратко, има толку многу различни видови на вегетаријанци бидејќи не постои „вистински“ избор или начин да се стане растителен. Секоја категорија се разви затоа што тие поединци едноставно го правеа она што најдобро функционираше за нив, нивните преференции и нивниот начин на живот.

Како што размислувате да се префрлите на растителна исхрана, треба да го сторите истото. Не обидувајте се да се присилувате на диета за која не сте спремни или не сте задоволни. Наместо тоа, почнете бавно со правење мали промени и правете различни избори како што сакате. Овие животни стилови не мора секогаш да бидат рестриктивни! Сè уште е можно да има настани како што е вегетаријанска скара – комплет со некои одлични вегански летни рецепти! И секогаш запомнете дека не постои „право“ кога станува збор за вегетаријанец. Постои само она што работи за вас!

Христина Митреска

За авторот!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *