Сите посакуваме вкусен домашно печен р’жан леб, но тешко некогаш ни се погаѓа. Затоа јас го имам вистинскиот рецепт за сите вас. Толку е мек од внатре, а крцкав од надвор. Па нели е тоа сите што го сакаме?
Потребни состојки:
- 300 гр. р’жано брашно
- 1 пециво
- 1 лажица мала псилиум
- 1 лажица ленено семе мелено
- 1 лажица мала сол
- 3 лажици маслиново масло
- 300 мл. кисела вода
- 3 лажици мешани семина
Начин на подготовка:
- Ги мешаме најпрво во длабок сад сувите состојки
- Ја додаваме водата и маслиновото масло
- Мешаме додека се соединат состојките
- Врз калап ставаме хартија за печење и го додаваме тестото
- Оставаме да ферментира 2-3 часа
- Ги додаваме мешаните семиња
- После 3 часа печиме на 180 Ц 1Ч и 15 мин.
- Уживајте!
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.