r zan domasen leb

Сите посакуваме вкусен домашно печен р’жан леб, но тешко некогаш ни се погаѓа. Затоа јас го имам вистинскиот рецепт за сите вас. Толку е мек од внатре, а крцкав од надвор. Па нели е тоа сите што го сакаме?

Потребни состојки:

r zan domasen leb

Р’жан домашен леб

Prep Time 10 mins
Cook Time 1 hr 20 mins
3 hrs
Total Time 4 hrs 30 mins
Servings 4
  • 300 гр. р’жано брашно
  • 1 пециво
  • 1 лажица мала псилиум
  • 1 лажица ленено семе мелено
  • 1 лажица мала сол
  • 3 лажици маслиново масло
  • 300 мл. кисела вода
  • 3 лажици мешани семина

Начин на подготовка:

  • Ги мешаме најпрво во длабок сад сувите состојки
  • Ја додаваме водата и маслиновото масло
  • Мешаме додека се соединат состојките
  • Врз калап ставаме хартија за печење и го додаваме тестото
  • Оставаме да ферментира 2-3 часа
  • Ги додаваме мешаните семиња
  • После 3 часа печиме на 180 Ц 1Ч и 15 мин.
  • Уживајте!
r zan domasen leb

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading