Што е грашок?
Грашокот всушност не е зеленчук, туку мала, јадлива мешунка и како таква припаѓа на исто семејство како леќата, наутот, гравот и кикириките. Грашокот расте во мешунки на винова лоза и штом мешунот е подебел, зрел за берење. Грашокот е во сезона од мај до октомври, но поголемиот дел од грашокот што го консумираме е замрзнат, што го прави главен производ за целата година.
Откријте го нашиот целосен опсег на водичи за здравствени придобивки и проверете некои од нашите омилени рецепти за грашок, вклучително и супа од грашок и нане и грашок, шунка и салата од крес.
63 kcal/263 kj
5,4 g протеини
1,3 g масти
8,0 g јаглени хидрати
4,5 g влакна
184 мг калиум
104 мг фосфор
1,2 мг железо
13 мг витамин Ц
Нутриционистички, има мала разлика помеѓу свеж и замрзнат грашок, што го прави замрзнатиот корисна и исплатлива алтернатива.
Кои се 5-те врвни здравствени придобивки од грашокот?
- Добар извор на протеини од растително потекло
Тоа што е богат со влакна и еден од најдобрите растителни протеини го прави грашокот задоволувачка компонента на оброкот. Тие се исто така корисен вегански извор на железо, кое е потребно за создавање црвени крвни зрнца и транспорт на кислород низ телото. - Може да го подобри управувањето со шеќерот во крвта
Со низок гликемиски индекс (ГИ) и висока содржина на влакна, грашокот е корисна вклученост доколку треба да го следите нивото на шеќер во крвта. Грашокот содржи скроб во форма на амилоза, која го забавува нашето варење и како резултат на тоа, студиите потврдуваат дека тој може да помогне да се подобри рамнотежата на шеќерот во крвта. Грашокот исто така содржи хранливи материи како магнезиум, витамини од групата Б и витамин Ц, кои помагаат во управувањето со шеќерот во крвта. - Може да го поддржи дигестивното здравје
Грашокот е богат со влакна кои го поддржуваат дигестивното здравје и ги поттикнуваат корисните цревни микроби, кои играат клучна улога во нашето здравје. Голем дел од содржината на влакна е растворлив, што може да го ублажи запекот. Јадењето повеќе влакна е поврзано со намален ризик од голем број состојби, вклучувајќи дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и рак. - Може да го поддржи здравјето на срцето
Грашокот содржи минерали погодни за срцето, вклучувајќи магнезиум, калиум и калциум, а исто така е богат со антиоксидантни хранливи материи како витамин Ц, како и фитонутриенти вклучувајќи каротеноиди и флавоноли кои го штитат срцето и ја поддржуваат кардиоваскуларната функција. Растворливите влакна што ги содржи грашокот ни помагаат да го контролираме нивото на холестерол, особено ЛДЛ холестеролот. - Може да штити од рак
Редовното вклучување на мешунките, како грашокот, во вашата исхрана може да го намали ризикот од рак поради нивните високи нивоа на антиоксиданси. Грашокот исто така содржи природни соединенија наречени сапонини, докажано е дека овие соединенија помагаат во заштитата од некои форми на рак.
Дали грашокот е безбеден за секој да го јаде?
Мешунките се вообичаен алерген, а грашокот не е исклучок. Посебно внимание треба да се посвети ако ви е дијагностицирана алергија на мешунките, тоа може да вклучува кикирики и соја.
Ако сте загрижени за алергии на храна, ве молиме консултирајте се со вашиот општ лекар или регистриран диететичар за упатства.
Ние имаме да ви понудиме вкусни производи на база на грашок.
VerdinoMk се вегански (без)месни производи на база на протеин од грашок. 100% растителен состав без соја, без лактоза и без ГМО
Производи кои можете да ги најдете во најблискиот маркет.
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.