ovesna kasa so banana i puter

Започнете го утрото со кремаста, протеинска чинија овесна каша со овој лесен рецепт за овесна каша од банана и путер! Ќе ви се допадне како кремастиот вкус.
Оваа овесна каша од банана со путер од кикирики е кремаста, обемна и ќе ве држи сити цело утро! Плус, потребни се само 10 минути за да се направи и е вегански + без глутен.

Сега кога споделив како да правам овесна каша, морам да го споделам мојот омилен рецепт за овесна каша досега… овесна каша од банана со путер од кикирики.
Путер од кикирики и банана е еден од најдобрите комбинации, така што има смисла дека оваа овесна каша од банана путер од кикирики е многу добра. Ако барате рецепт за здрав појадок за да го додадете во вашата ротација, ова ќе биде одличен рецепт за проба.

ovesna kasa so banana i puter

Овесна каша со банана и путер

Prep Time 2 mins
Cook Time 8 mins
Total Time 10 mins
Course Breakfast
Servings 2
Calories 370 kcal
Keyword ovesna kasa so banan i puter

Секој сад има околу 370 калории, 17 грама влакна и 11 грама протеини!

Овесните снегулки се најдобриот пријател на оние кои јадат количински… особено кога се прават со дополнителна вода и се наполнети со банани и чиа семе! Трикот е да користите двојно поголема количина на течност што обично се препорачува. Повеќето старомодни пакувања овесна каша препорачуваат сооднос 1:2, така што 1/2 шолја овес и 1 чаша вода, но кога правам овесна каша, правам 1/2 шолја овес и 1 1/2 – 2 чаши вода или млеко. На овесот му е потребно малку подолго да се готви, но лесно ја впива целата течност што резултира со многу поголема порција.
Со овој рецепт помагаат и семето од банана и чиа. Парчињата банана додаваат сладост, но тие исто така омекнуваат и се шират со што овесот е екстра обемен, додека семките од чиа се пакуваат во многу хранливи материи и го прават овесот мек и густ. Клучот е да се погрижите да го промешате овесот додека готвите, така што парчињата банана се распаднат и чиа семките се рамномерно распоредени наместо да се згрутчуваат на едно место. Никој не сака купчиња чиа.

И да не заборавиме на преливот со путер од кикирики! Можеби нема да додаде тон волумен, но му дава на овесот вкусен вкус на јаткасто овошје и засилување на здрави масти и протеини, што ќе ви помогне да бидете сити во напорното утро. Додадете 1/2 лажичка стопено кокосово масло во 2 лажици путер од кикирики и измешајте да се соедини. Путерот од кикирики ќе се истенчи и ќе можете да го намачкате.

Потребни состојки:

  • 1 чаша овес
  • 1 банана, исечкана, парчињата банана речиси се топат во овесот, давајќи им мека текстура и суптилна сладост (зачувајте неколку за прелив)
  • 1 лажица чиа семе
  • 1 лажичка цимет
  • прстофат морска сол, само за да ги истакне сите вкусови во овесната каша
  • 3 чаши вода, немлечно млеко или мешавина од двете
  • 2 лажици путер од кикирики или друг вид путер од јаткасти плодови

Како да направите овесна каша од банана од путер од кикирики:

  • Правењето на оваа банана овесна каша од путер од кикирики е лесно.
  • Започнете со додавање на овес, парчиња банана, чиа семе, цимет и морска сол во тенџере. Додадете вода и измешајте да се соедини.
  • Загрејте на средно-висока топлина 8-10 минути или додека не се апсорбира целата течност. Не заборавајте да го промешате овесот неколку пати додека готвите за да бидете сигурни дека парчињата банана се стопат во овесот и чиа семките да не се згрутат. Ќе знаете дека овесната каша е готова кога целата течност ќе се апсорбира, а овесот е густ и масен.

Поделете го овесот во два сада и послужете со путер од кикирики, парчиња банана и посипете семе од чиа. Додадете прскање со не-млечно млеко и/или јаворов сируп одозгора пред сервирање, ако сакате и неколку парчиња смрзнати црвени овошja за декор.

Уживајте!

Следи ме на инстаграм:


Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading