Што е марула?
Марулата, научно позната како Lactuca sativa, за прв пат ја одгледувале Египќаните пред илјадници години. Египќаните ги користеле семките за производство на масло, а исто така ги користеле и листовите од овој корисен зеленчук.
Растението исто така имало културно и религиозно значење во древниот Египет, бидејќи се сметало за свето. Подоцна оваа култура ја одгледувале и Грците и Римјаните.
Според USDA, зелената салата содржи висока содржина на вода, како и мали количини на енергија, протеини, масти, јаглени хидрати, диетални влакна и шеќери. Минералите и витамините кои се наоѓаат во него може да вклучуваат калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум, натриум и цинк заедно со Б-витамини како тиамин, рибофлавин, ниацин, фолна киселина, витамин Б6 и витамини Ц, А, Е и К.
-
A-ЛИКСИР®400 ПРОТЕКТ1.570,00€
Здравствени придобивки од зелената салата
Со илјадници години, овој лист се одгледува како повеќе од зеленчук. Може да поседува неколку неверојатни здравствени придобивки, вклучувајќи го и следново.
Можен антиинфламаторно средство
Марулата може да поседува антиинфламаторни својства кои помагаат во контролирањето на воспалението. Во експерименталните модели, екстрактите од зелена салата може да покажале значителна контролна моќ над воспалението предизвикано од биокатализатори како липоксигеназа и карагенан. Потребни се повеќе истражувања во оваа арена за да се зајакнат овие резултати.
Може да го намали нивото на холестерол
Марулата може да биде корисна за намалување на високите нивоа на холестерол што често доведува до кардиоваскуларни заболувања (CVD) и други опасни состојби. Високото ниво на ЛДЛ холестерол е штетно и може да предизвика срцев удар и мозочен удар. Резултатите сугерираат дека зелената салата може да придонесе како метод за намалување на факторите на ризик за CVD.
Може да предизвика сон
Една од главните традиционални употреби на зелената салата во медицината Унани беше како поттикнувач на спиење. Истражувањето на екстрактите од зелена салата резултирало со изолација на депресивна хемикалија. Оваа хемикалија, кога се администрира кај експериментални животни, покажа можни значајни седативни ефекти. Ефектите на зелената салата врз спиењето може да се споредат со оние на диазепам.
Можеби е антиоксиданс
Антиоксидансите се широк спектар на биохемикалии кои најчесто се наоѓаат во нашата исхрана. Тие се исто така многу неопходни за здравјето на луѓето и за превенција од болести.
Антиоксидансите делуваат како бариери за слободните радикали, кои се произведуваат за време на клеточниот метаболизам. Овие слободни радикали можат да ги нападнат здравите ткива, клетките и ДНК во нив. Антиоксидансите, од друга страна, се спротивставуваат на овие слободни радикали и ги неутрализираат пред да се случат нападите на слободните радикали.
Можеби е антимикробно средство
Латексот на зелената салата може да поседува антимикробни својства. Кога стапиле во контакт со латекс од зелената салата, истражувањата покажале дека Candida albicans и многу други квасци биле целосно деформирани. Биохемикалиите за кои се смета дека ги поседуваат овие антимикробни својства се терпени и карденолиди, како и ензими како глуканазите. Студиите како овие имаат позитивни импликации за можните антимикробни способности на овој зеленчук.
Може да помогне во ублажување на анксиозноста
Невролошките својства на зелената салата, како што беше споменато претходно, долго време биле сугерирани во античките времиња и средниот век во медицинските договори, како што е системот Унани.
Едноставни рецепти
Подолу се дадени неколку рецепти кои лесно може да се испробаат дома.
Наша препорака за свеж зеленчук е продавницата на Мое пазарче.
Секогаш свежо, чисто и веќе проверено овошје и зеленчук.
Збор за претпазливост:и зелената салата може да предизвика алергии, а алергенските протеини се идентификувани. Алергиите на храна се абнормален одговор на имунолошкиот систем на одредени видови храна кои телото ги препознава како штетни. Алергиите на храна кои резултираат со анафилакса се од најлошиот вид и според Центарот за контрола на болести, тие се во пораст. Луѓето кои веќе страдаат од алергии на храна се генерално изложени на ризик кога пробуваат нова храна. Затоа, се советува претпазливост додека јадете зелена салата за прв пат.
- Како да направите турско гозлеме?
- Бургер
- Смуди со авокадо
- Посна редена погача со кашкавал и спанаќ
- Чоколаден чизкејк во кошничка
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.