каша од булгор

Топлата житарка не мора да биде овесна каша; има и други житарки, како што е булгурот, кои кога ќе се зготват со малку млеко и засладувач стануваат прекрасна храна за појадок, натоварена со текстура и вкус. Пченицата булгур е лесна за готвење и разноврсно зрно кое можеби е најдобро познато по својата главна улога во табуле. Но, исто така е вкусно кога се прави топла житарка, која го истакнува неговиот вкус на орев и џвакачка текстура.

Булгурот се вари заедно со млекото и засладувачот кој ќе го одберете, а потоа се крчка додека не се згусне и омекне. Слободно користете обезмастено или еден процент млеко за да го одржите рецептот нискокалоричен и без маснотии, а ако претпочитате вкусен појадок (или чувствувате дека вкусот на булгурот може да остане сам), прескокнете го засладувачот. Можете да го прелиете овој утешен сад со јаворов сируп, свежи бобинки, суво грозје, суви брусница или кое било друго овошје што ви се допаѓа.

каша од булгор

Булгор каша за појадок

Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 24 mins
Servings 3
Calories 59 kcal

Булгурот е достапен во различни големини на зрна – за оваа житарка, најдобро е средно или грубо мелење – и може да се најде во печењето или житарките, како и во делот за храна на големо и на интернет. Овој рецепт е доволно за двајца, но лесно се удвојува за семеен појадок.

каша од булгор

Потребни состојки:

  • 120 гр. булгур пченица (средно мелење)
  • 330 гр. млеко по ваш избор
  • 1/4 лажичка сол
  • засладувач по желба
  • Јаворов сируп, боровинки, јагоди, суво грозје, сушени брусница, банана за изборен прелив

Начин на подготовка:

  • Соберете ги состојките.
  • Во мало тенџере измешајте го булгурот, 1 чаша млеко, солта и засладувачот, доколку користите.
  • Оставете да зоврие.
  • Намалете ја топлината на средно-ниско и вриете, често мешајќи, додека не се згусне и нежно, 12 до 16 минути.
  • Како што се приближува крајот на времето за готвење, додадете уште малку млеко или вода доколку е потребно за да ја постигнете саканата конзистентност.
  • Послужете ги жешките житарки од булгур со малку јаворов сируп и/или кафеав шеќер или одозгора со бобинки, суво грозје или суви брусница по желба.

Уживајте.

Следи ме на инстаграм!


Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating