Како да се готви басмати ориз?
Најголемата грешка што повеќето луѓе ја прават што резултира со леплив ориз е користењето на погрешен сооднос ориз-вода.
Точниот сооднос ориз-вода е 1: 1,5 (1 чаша ориз до 1,5 чаши вода).
Повеќето луѓе користат 1 3/4 шолји вода или дури 2 чаши вода, И го исплакнуваат оризот што го прави наводен и го влошува проблемот со кашест ориз.
Овој метод што го споделувам денес е едноставен, и секој пат дава мек басмати ориз. БЕЗ ПЛАКЊЕ ОРИЗ. Без цедење на ориз со врела вода.
Еве како.
Како да се готви басмати ориз – СОВЕТИ
Тежок / тесен капак – лабавиот или лесен капак резултира со загуба на вода кога се прелева, како и пареа;
Правилна големина на тенџере – користете средно тенџере за најмногу 2 чаши ориз. За 3 чаши или повеќе, користете тенџере. Причина: ако се обидете да зготвите премногу ориз во мало тенџере, оризот се готви нерамномерно, а оризот на дното има тенденција да биде леплив;
Оставете да зоврие без капак – ова помага при рамномерно готвење со тоа што ќе ја доведете водата до правилната температура пред да го ставите капакот на пареа;
НЕ ЅИРКАЈТЕ додека е на шпоретот – предизвикува истекување на пареа што резултира со нерамномерно готвење;
Неопходно е 10 минути одмор – свеж ориз од шпоретот е влажен, леплив и не е завршен со готвење. Зрната ја апсорбираат течноста додека се одмара; и
НЕ мачкајте со вилушка – ќе ги скрши долгите зрна. Користете гумена лопатка или лопатка за ориз.
Но како да ги подготвите и Verdinomk ќебапите?
- На загреан тефлон со маслиново масло ги додавате Verdinomk ќебапите и ги пржите на ниска температура
- Се пржат околу 10 тина минути на ниска температура со превртување од сите страни
- Ги додавате во оризот со салата.
- Уживајте!
- Вегетаријанска салата “Цезар” салата
- Гранола во корпиња
- Фитнес бурек со корнфлекс
- Протеинска пица од овесни снегулки
- Вегетаријански ролат од хељдини кори и ајвар
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.