басмати ориз со вердино ќебапи

Како да се готви ориз басмати за да биде лесен и мек – нема потреба да го плакнете оризот или да ги исцедите огромните садови со врела вода. Само користете сооднос ориз-вода од 1 чаша ориз до 1,5 чаши вода и едноставен метод наречен метод на апсорпција. Совршено секој пат!

  • мое пазарче
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Како да се готви басмати ориз?
Најголемата грешка што повеќето луѓе ја прават што резултира со леплив ориз е користењето на погрешен сооднос ориз-вода.
Точниот сооднос ориз-вода е 1: 1,5 (1 чаша ориз до 1,5 чаши вода).

https://www.instagram.com/vkusnobezmeso/

Повеќето луѓе користат 1 3/4 шолји вода или дури 2 чаши вода, И го исплакнуваат оризот што го прави наводен и го влошува проблемот со кашест ориз.

Овој метод што го споделувам денес е едноставен, и секој пат дава мек басмати ориз. БЕЗ ПЛАКЊЕ ОРИЗ. Без цедење на ориз со врела вода.

Еве како.
Како да се готви басмати ориз – СОВЕТИ
Тежок / тесен капак – лабавиот или лесен капак резултира со загуба на вода кога се прелева, како и пареа;

Правилна големина на тенџере – користете средно тенџере за најмногу 2 чаши ориз. За 3 чаши или повеќе, користете тенџере. Причина: ако се обидете да зготвите премногу ориз во мало тенџере, оризот се готви нерамномерно, а оризот на дното има тенденција да биде леплив;

Оставете да зоврие без капак – ова помага при рамномерно готвење со тоа што ќе ја доведете водата до правилната температура пред да го ставите капакот на пареа;

НЕ ЅИРКАЈТЕ додека е на шпоретот – предизвикува истекување на пареа што резултира со нерамномерно готвење;

Неопходно е 10 минути одмор – свеж ориз од шпоретот е влажен, леплив и не е завршен со готвење. Зрната ја апсорбираат течноста додека се одмара; и

НЕ мачкајте со вилушка – ќе ги скрши долгите зрна. Користете гумена лопатка или лопатка за ориз.

Но како да ги подготвите и Verdinomk ќебапите?

  • На загреан тефлон со маслиново масло ги додавате Verdinomk ќебапите и ги пржите на ниска температура
  • Се пржат околу 10 тина минути на ниска температура со превртување од сите страни
  • Ги додавате во оризот со салата.
  • Уживајте!

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading