Тоа е тоа вистинското. Без зафрканции, печење, лупење пиперки . Веќе си ги имам готови печени пиперки со лук од Бакалески Brian’s.
Шакшука е едноставно јадење направено од нежно пржени јајца во вкусен сос од домати и пиперка. Се вели дека потекнува од Тунис, овој рецепт за појадок е популарен во многу делови на Северна Африка и на Блискиот Исток. Тоа е толку задоволувачко, што можете да го послужите за појадок, ручек или вечера. Прочитајте ги важните совети и погледнете го видеото како да направите поинаква шакшука!
Овој лесен рецепт за шакшука е нешто што често го правам за неделен бранч, иако не се срамам да го послужам и за вечера. Постојат две главни компоненти на овој рецепт: густ сос од домати и јајца. Се разликува од другата шашунка но, некогаш е убаво да смениш.
Сакам да напоменам дека со купувањето на оваа електронска верзија од книгата Смути – Канцер 1:0, освен што ќе си добиете превкусни рецепти за смутиња, директно ќе помогнете и на луѓето заболени од рак, бидејќи 20% од секоја продажба одат токму за нив.
Откако сосот ќе биде готов, едноставно ќе ги вгнездите јајцата во него и ќе им дозволите нежно да се варат во сосот што врие додека не се смират белките. Јајцата се наменети да течат, но ако не ви се допаѓаат така, во ред е да ги сварите по ваш вкус.
Потребни состојки:
- 1 Црвена печена пиперка со лук Бакалески промет Brian’s (купи тука)
- 2 домати
- 2 јајца
- 10 мл. маслиново масло
- сол
- бибер
- 100 гр. биено сирење сечено на коцки
- 50 мл. вода
Начин на подготовка:
- Ја вадите пиперката со лук Бакалески промет Brian’s (купи тука) од тегла бидејќи е готова печена и излупена на тавата со маслиново масло
- Ги сечкате доматите на коцки и ги додавате во тавата заедно со пиперката
- Додавате сол и бибер
- Оставате да си “крчка” на ниска температура околу 20 минути додека доматите не омекнат поклопени со капак
- Ги додавате коцките биено сирење
- Оставате да си се пржи уште 10 минути со затворен капак
- Уживајте!
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.