Бурек со ајвар и биено сирење

Силниот појадок може да ви даде тон на остатокот од денот, и иако нема ништо лошо во старата добра чинија со ајвар и сирење, наместо тоа претпочитаме топло парче бурек!

  • кисели производи бакалески
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата
  • moe pazarce

Сега, можеби ќе се запрашате какво ремек дело, од балканскиот кујнски ресторан, всушност е бурекот? Ќе дојдеме до тоа малку подоцна, но засега, сè што треба да знаете е дека без разлика во кое време од денот е, секогаш има простор за бурек. Сериозно, без разлика дали го јадете за појадок, ручек, вечера или кога се обидувате да се отрезните откако ќе испиете премногу, бурекот ќе го поттикне вашето тело и ќе ви ја даде сета енергија што ви е потребна. Бонус поени за вкусно вкусно!

Сега кога го привлеквм вашето внимание, ајде да дознаеме повеќе за ова вкусно пециво – од каде потекнува и како можете да го направите во вашиот дом.

Бурек со ајвар и биено сирење

Што е Бурек?
Потекнувајќи од кујните низ Отоманската империја, бурекот беше популарно јадење уште во ерата на султаните. Нашироко е признаен како автентична креација на турската кујна, но некои тврдат дека бурекот е стар колку и времето, тврдејќи дека првпат бил зачнат во античките медитерански империи.

Никој со сигурност не може да ви го каже точното потекло на бурекот, но она што ќе ви го кажат е дека никогаш не се служи без шолја јогурт. Нема ништо послатко од тоа да земете залак топол, крцкав бурек, а потоа да го измиете со ладен јогурт. Оваа комбинација оди заедно како путер од кикирики и желе, па ако некогаш нарачате бурек, немојте да се изненадите ако стандардно ви нудат јогурт.

Значи, што точно е тоа? Бурек е пециво направено од фино тесто кое претходно било фрлено, обликувано и наполнето. Ќе откриете дека има многу варијанти на ова вкусно парче рај.

Има и некои понови верзии кои се со вкус на пица или дури исполнети со слатка павлака и се служат како десерт. Сè додека има добар вкус, јас сум отворена да пробам секаков вид бурек. За денес ришив да се почестам со бурек полнет со урнебес и биено сирење.

Најдобар домашен рецепт за бурек
Доколку сакате сами да го направите овој балкански деликатес, еве што ќе ви треба:

Потребни состојки:

Начин на подготовка:

  • Земете ги листовите од готовите кори и ставете ги во тркалезна тава која претходно сте ја премачкале со масло.
  • Сега, начинот на кој ги поставувате е најважниот дел.
  • Сакате да ги разделите корите така што ќе имате доволно листови за направите повеќе банички.
  • Секој лист во форма на правоаголник премачкајте го со веќе приготвената смеса од масло, кисела вода и пециво .
  • Откако ќе завршите сопремачкување, по две кори мачкате со претходно подготвената смеса од урнебес или ајвар и биено сирење. Продолжете со постапката и со останатите кори
  • Готовите правоаголници ги виткате како баничка.
  • Загрејте ја рерната на 200°C / 392 F и печете околу 30 до 40 минути или додека кората не добие златно-кафеава боја.

И еве го, автентичниот рецепт за највкусниот домашен бурек. Доколку сеуште го немате открено највкусниот ајвар сега е време да ги посетите Бакалески промет.

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading