Силниот појадок може да ви даде тон на остатокот од денот, и иако нема ништо лошо во старата добра чинија со ајвар и сирење, наместо тоа претпочитаме топло парче бурек!
Сега, можеби ќе се запрашате какво ремек дело, од балканскиот кујнски ресторан, всушност е бурекот? Ќе дојдеме до тоа малку подоцна, но засега, сè што треба да знаете е дека без разлика во кое време од денот е, секогаш има простор за бурек. Сериозно, без разлика дали го јадете за појадок, ручек, вечера или кога се обидувате да се отрезните откако ќе испиете премногу, бурекот ќе го поттикне вашето тело и ќе ви ја даде сета енергија што ви е потребна. Бонус поени за вкусно вкусно!
Сега кога го привлеквм вашето внимание, ајде да дознаеме повеќе за ова вкусно пециво – од каде потекнува и како можете да го направите во вашиот дом.

Што е Бурек?
Потекнувајќи од кујните низ Отоманската империја, бурекот беше популарно јадење уште во ерата на султаните. Нашироко е признаен како автентична креација на турската кујна, но некои тврдат дека бурекот е стар колку и времето, тврдејќи дека првпат бил зачнат во античките медитерански империи.
Никој со сигурност не може да ви го каже точното потекло на бурекот, но она што ќе ви го кажат е дека никогаш не се служи без шолја јогурт. Нема ништо послатко од тоа да земете залак топол, крцкав бурек, а потоа да го измиете со ладен јогурт. Оваа комбинација оди заедно како путер од кикирики и желе, па ако некогаш нарачате бурек, немојте да се изненадите ако стандардно ви нудат јогурт.
- Како да направите турско гозлеме?
- Брз, вкусен вегетаријански појадок
- Вегетаријанска солена торта со палачинки
Значи, што точно е тоа? Бурек е пециво направено од фино тесто кое претходно било фрлено, обликувано и наполнето. Ќе откриете дека има многу варијанти на ова вкусно парче рај.
Има и некои понови верзии кои се со вкус на пица или дури исполнети со слатка павлака и се служат како десерт. Сè додека има добар вкус, јас сум отворена да пробам секаков вид бурек. За денес ришив да се почестам со бурек полнет со урнебес и биено сирење.
Најдобар домашен рецепт за бурек
Доколку сакате сами да го направите овој балкански деликатес, еве што ќе ви треба:
Потребни состојки:
- 500 гр. готови кори за пита
- 200 гр. биено сирење
- 200мл. кисела вода
- 30 мл. маслиново масло
- 1 јајце
- 200 гр. урнебес Бакалески Brian’s (купи тука)
- 5 гр. пециво
Начин на подготовка:
- Земете ги листовите од готовите кори и ставете ги во тркалезна тава која претходно сте ја премачкале со масло.
- Сега, начинот на кој ги поставувате е најважниот дел.
- Сакате да ги разделите корите така што ќе имате доволно листови за направите повеќе банички.









- Секој лист во форма на правоаголник премачкајте го со веќе приготвената смеса од масло, кисела вода и пециво .
- Откако ќе завршите сопремачкување, по две кори мачкате со претходно подготвената смеса од урнебес или ајвар и биено сирење. Продолжете со постапката и со останатите кори
- Готовите правоаголници ги виткате како баничка.
- Загрејте ја рерната на 200°C / 392 F и печете околу 30 до 40 минути или додека кората не добие златно-кафеава боја.
И еве го, автентичниот рецепт за највкусниот домашен бурек. Доколку сеуште го немате открено највкусниот ајвар сега е време да ги посетите Бакалески промет.
- Храна која помага за хормонален баланс
- Искуства од користењето на црвената и црна мака
- Мојата приказна за битката со ракот на дојка и благословот да станам мајка
- Вегетаријанска салата “Цезар” салата
- Смеса за вегани: Посно месо