pečen kompir

Печените компири со билки од лук се вкусен гарнир за секој оброк. Лесно се прават, имаат кремаста, но крцкава текстура.

  • Мента фарм
  • кисели производи бакалески
  • moe pazarce
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Секако, пире од компири е вкусен начин за јадење компири. Но, според мене, ништо не е подобро од совршено печени компири директно од рерната. Тоа е речиси како серија помфрит што излегува од рерната – но подобро.Значи, ако барате лесен прилог за да ги придружувате вашите неделни оброци, топло ви ги предлагам овие печени компири со билки од лук. Тие се крцкави однадвор, кремасти одвнатре и имаат храбар вкус на лук.

КОИ КОМПИР СЕ НАЈДОБРИ ЗА ПЕЧЕЊЕ?Со толку многу достапни опции за компири, може да стане збунувачки да се одлучи кој работи најдобро за одредени рецепти.

Потребни состојки:

  • 1 килограм мали бели (или црвени) компири
  • 3 лажици маслиново масло
  • 2 лажици мелено лук, околу 6-7 чешниња
  • 2 лажици свеж магдонос или други билки
  • 1 лажичка сол
  • 1/2 лажичка црн пипер
  • 3 колбаси вегански (посни) Verdino mk
pečen kompir

Начин на подготовка:

  • За да го создадете овој вкусен рецепт за гарнир, само исечете ги компирите, фрлете ги во масло и зачините, па печете додека не поруменат убаво.
  • Загрејте ја рерната.
  • Исечете ги компирите на половина или четвртини (ако се големи) и ставете ги во длабок сад.
  • Додадете го маслиновото масло, мелениот лук, магдоносот, солта, биберот и измешајте сè додека не се премачка добро.
  • Префрлете ги компирите во тава во еден рамномерен слој.
  • Печете 45-55 минути или додека не поруменат.
  • Погрижете се да ги измешате компирите до половина за да се сварат сите страни.
  • Кога се при крај компирите во едниот крај додадете ги и веганските (посни) Verdino mk колбаси.
  • Уживајте.
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *