Иако отсекогаш сум била некоја кој ужива во слаткиот појадок заедно со утринското кафе, неодамна се обидов да се префрлам на повеќе вкусни опции во обид да го ограничам мојот внес на шеќер. Овие палачинки со црвена леќа се лесни за правење, вкусни и благодарение на црвената леќа која лесно се подготвува, тие ќе ве држат сити со часови покасно. Леќата е исто така одличен извор на растителни протеини, така што тоа е дополнителен бонус ако сте спортист или водите физички напорен начин на живот.
Овие палачинки со црвена леќа потекнуваат од индискиот потконтинент и се слични на јужноиндиската доза во начинот на подготовка, бидејќи тестото се состои само од еден вид натопена состојка и не бара временска ферментација. Треба да запомните да ја натопите добро измиената (водата треба да тече речиси чиста при последното плакнење) поделете ја црвената леќа во многу вода претходната вечер и тоа е тоа. Леќата треба да се рехидрира до тој степен што ќе можете лесно да ја смачкате меѓу прстите. Иако веројатно може да се извлечете со пократко време на киснење, препорачувам да му дадете доволно време бидејќи долгото кисне ја прави леќата полесно да се вари.
Откако ќе се рехидрираат, измешајте ги со ваш избор на ароматици и зачини и малку вода за да добиете тесто за палачинки што е нешто на половина пат помеѓу француските палачинки и густите палачинки за појадок.
Тие се едно од овие јадења што може да се јаде за секој оброк, појадок, ручек или вечера, а остатокот од тестото може да се замрзне, што е дополнителен бонус. Многу се нагостив со овие изминатава недела и се надевам дека и вие ќе уживате во нив.
Потребни состојки за едно лице:
- 4 лажици црвена леќа
- 100 мл. вода
- 1 јајце
- сол
- 3 гр. пециво
- 1 лажица мала маслиново масло
За фил:
- 4 лажици Ајвар на Бакалески промет
- 3 лажици свежи сир или урда за декор
- Протеински јогурт
- Рендано цвекло и морков зачинето со лимон и сол Мое пазарче
- Авокадо Мое пазарче
Начин на подготовка:
- Исцедете ја и исплакнете ја натопената леќа.
- Ставете ги во блендер заедно со останатите состојки (освен маслото) и приближно 200 мл. вода.
- Процесирајте додека не се изедначи, тестото треба да се истура, но малку погусто од тестото за креп.
- Можеби ќе треба да додадете малку повеќе вода ако е премногу густа.
- Загрејте 1 лажица масло во тава од нерѓосувачки челик.
- Истурете ¼ од смесата на топлата тава и со задниот дел од лажицата распоредете ја смесата кружно – палачинката треба да биде малку подебела од палачинка.
- Гответе ја секоја палачинка околу 1 минути од едната страна, а потоа превртете ја. Печете 20 тина секунди од другата страна.
Совет:
Тестото за палачинки може да се замрзне – ако имате намера да го замрзнете, прескокнете го прашокот за пециво и додајте го непосредно пред да ги направите палачинките.
*ЦРВЕНА ЛЕЌА: Погрижете се да ја исплакнете навистина добро, со неколку промени на вода – додека водата не стане речиси чиста. Само тогаш натопете.
*ПРАШОТ за печиво: Не е апсолутно неопходно, но препорачувам да додадете особено ако ги претпочитате вашите палачинки малку погусти.
Палачинки се прилагодени од овој рецепт.
- Како да направите турско гозлеме?
- Бургер
- Смуди со авокадо
- Посна редена погача со кашкавал и спанаќ
- Чоколаден чизкејк во кошничка
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.