Avokado namaz

Љубителите на салати и намази имаат своја лична дефиниција за тоа што го прави најдобриот рецепт за гуакамоле, а ова е моето најдобро нешто.
Не е премногу сечкано. Не премногу мазно..
СВЕЖО и енергично.
Вкус на одмор на плажа!

  • Studio Adore Me
  • кисели производи бакалески
  • Мента фарм
  • бутик за машка гардероба
  • moe pazarce
  • Здравјето доаѓа од природата
  • Природа и наука во идеален спој!
  • вердино колбаси

Не можам да му замерам за недостатокот на контрола на порциите. Овој едноставен рецепт за гуакамоле е гуууууууд.

Традијационалното гуакамоле е направено од авокадо, сол, лимета, кромид и зачинет елемент, како што е халапењо.
Можете да го задржите овој едноставен рецепт за гуакамоле (вкусен е како што е) или да пробате една од варијациите што ги предложив подолу.
Домашното гуакамоле е лошо за вас само ако претерате.

Авокадото има бројни здравствени придобивки, вклучувајќи витамини, фолна киселина и омега-3. Тие се богати со маснотии, па како и со повеќето работи во животот, клучот за здраво уживање во гуакамоле е контролата на порциите.
Авокадо. Изгледот не е сè! За најдобар гвакамоле (и салата од јајца од авокадо), користете Хас авокадо, кои се темни, кафеави и трнливи. Тие имаат супериорен вкус и покремаста текстура во споредба со поелегантни зелени авокадо со светла, сјајна кожа.
КАКО ДА ЗНАЕТЕ ДЕКА АВОКАДО Е ЗРЕЛО?
Боја. Изберете Хас авокадо со темно зелена, кафеава или црна боја.
Кожата. Зрелото авокадо ќе има нерамна кожа наместо мазна.
Цврстина. Нежно стискајте го авокадото. Треба да се чувствува меко, но цврсто. Авокадото кое е многу цврсто не е зрело, а авокадото кое е кашесто и вдлабнува кога е лесно цедено е презрело.


Сок од лимета И сок од лимон. Додека само сокот од лимета е традиционален за гвакамоле, комбинацијата е уште подобра. Го открив овој среќен факт една вечер кога немавме доволно лимес за целосна серија гуакамола, па дополнив со сок од лимон. Сега, ние не го правиме тоа на друг начин.
Кошер сол. Кошер сол или ситна морска сол е најважното нешто што треба да се додаде во гуакамоле за да има одличен вкус. Не користете кујнска сол, која е јодирана и има метален вкус.
ИЗБЕГНУВАЊЕ НА БЛАВИОТ ГВАКАМОЛЕ
Ако го вкусите вашиот гуак и е благ, почнете со повеќе сол, сок од лимон или сок од лимета. Солта и/или киселината се што да се додаде во гуакамолот за да се подобри вкусот.

Ако го сервирате гуакамолот со чипс, користете го тие чипс при тестирање на вкусот, особено ако чипсот е особено солен.

Не се напрегајте поради прекумерното солење. Домашното гуакамоле треба повеќе отколку што мислите.
Лут сос. Мој додаток на овој зачинет рецепт за гуакамоле за да го направам НАЈДОБРИОТ рецепт за гуакамоле. Слободно прилагодете ја количината за да одговара на вашите преференци за топлина.
Домати. Дали традиционалниот гуакамоле има домати? Се чини дека луѓето се поделени околу тоа дали автентичниот гуакамоле има домати или не. Лично, мислам дека тие се вкусен додаток. Додаваат свежина, текстура, киселост и убава црвена боја.
Црвен кромид. Свежо, крцкаво и крцкаво. Чувствувам дека црвениот кромид е најдобар за гуакамоле, но белиот кромид е уште една убава опција со чист вкус на кромид.
Лук. За таа лук добрина.

Скршено фета сирење
Калинки (одлични за празници! Особено во комбинација со фета.)
Потпечени семки од тиква (познати како пепити)
Цреша домати исечени на коцки
Манго или ананас исечкани на коцки
Пченкарни зрна на скара
Свеж цилинтро или зелен кромид

Магдоносот има огромно нутритивно и значајно лековито дејство, поради богатството на состојките кои ги содржи: етерично масло (во плодот 2,5-7%, во листовите и во коренот околу 0,1%), растително масло богато со незаситени масни киселини, флавоноид – апиозид, слуз, шеќери, малку танини и огромно количество различни минерални материи (натриум, калиум, калциум, фосфор, магнезиум, железо, цинк, јод, флуор), витамини (бета каротен, витамините Е, Б1, Б2, Б6,Б12, фолна и пантотенска киселина, биотин, витамините К и Ц), есенцијални масни киселини (хистидин, изолеуцин, леуцин, лизин, метионин, фенилаланин, триптофан), и антиоксиданти.

Нутритивно и лековито дејство

Малкумина знаат дека 5-6 гранчиња магдонос содржат толку витамин А колку што има во 1/4 лажичка рибино масло. Истите 5-6 гранчиња содржат и витамин Ц во количество од 2/3 колку што го има во еден портокал.

Магдоносот содржи важни есенцијални аминокиселини, кои учествуваат во градбата на сите клетки на организмот. Есенцијални аминокиселини го штитат организмот. Внесот на есенцијални аминокиселини е многу важен, бидејќи организмот нив неможе да ги синтетизира, а аминокиселините се градежни елементи на протеините. Затоа, есенцијалните аминикиселини треба да се внесуваат со храната.

Особено е интересен фактот што магдоносот ја содржи аминокиселината хистидин, која најверојатно го спречува развојот на туморот организмот. Поради големото количество на витамини, минерали, аминокиселини и други здрави состојки, магдоносот со право се нарекува природен антиканцероген. Тој ја зајакнува природната одбрамбена отпорност на организмот, го чисти од слободните радикали и помага во борбата против ракот.

Магдоносот е јак природен диуретик. Тој го зголемува излачувањето на вишокот течности од организмот

Маслинки-Маслинките имаат мононезаситени масти и влакна, компоненти кои ќе ве држат задоволни и сити. Маслинките имаат негативен внес калории што значи дека се потребни повеќе калории за варење на маслинките од самите маслинки.

Главната масна киселина во маслинките е олеинската киселина. Откриено е дека оваа здрава маст го подобрува здравјето на срцето, го регулира нивото на холестерол и го штити лошиот холестерол од оксидација.

Полнети посни (веге) печурки со веге сирење и ајвар

Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Servings 4

Антиоксидансите имаат способност да ги деактивираат слободните радикали во телото кои играат голема улога во оштетувањето на сперматозоидите и јајце клетките, што може да доведе до неплодност. Едно истражување покажа дека консумирањето 75 грама храна богата со антиоксиданси на ден (во случајов ореви) го подобрил квалитетот на спермата.


Како да го спречите гуакамолето да стане кафеаво
Домашното гуакамоле станува кафеаво бидејќи ензимот во зеленото месо од авокадо реагира со кислородот во воздухот (овој процес се нарекува оксидација).
Затоа месото од авокадо не станува кафеаво додека не се излупи и не се изложи на воздух.

Бургер за шампиони

Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
50 mins
Total Time 1 hr 40 mins
Servings 3

За да се спречи кафеава боја, најважните совети се:

Користете киселина (која во овој рецепт е сок од лимон и сок од лимета). Киселината е најважната работа што можете да ја ставите во гуакамоле за да не добие кафена боја. Ја одвраќа оксидацијата.
Чувајте го во воздух. Кога го складирате гуакамолето, користете го најмалиот можен сад и притиснете парче пластична фолија на површината за да го задржите воздухот.

Што користев јас за ова мое гвакамоле?

Начин на подготовка:

  • На даска ги сечкаме сите состојки кои ги користиме за гвакамоле
  • Наутото и авокадото ги “гмечиме” со вилушка
  • Ги соединуваме и мешаме заедно со сокот од лимон, сол, и маслиново.
  • Уживајте на кришка леб или како салата.
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating