smuti so acai

Ачаи бобинката се користи во прав и како додаток во исхраната поради своите предпоставени здравствени предности и витаминско-минерални содржини.

Еве неколку аспекти во врска со тоа:

  1. Антиоксидантски својства: Ачаи бобинката е позната по високата концентрација на антиоксиданти, како што се антоцианините и флавоноидите. Овие супстанции имаат потенцијал да го заштитат телото од слободни радикали, што може да помогне во поддршка на имунолошкиот систем и заштита од оксидативен стрес.
  2. Витамини и минерали: Ачаи бобинката содржи витамини и минерали, вклучувајќи витамин C, витамин A, калциум и железо. Овие хранливи супстанции се важни за општото здравје и функционирање на телото.
  3. Енергија и хидрација: Бидејќи содржи природни шеќери и електролити, ачаи бобинката може да биде корисна за поддршка на енергијата и хидрацијата. Овој прав може да биде погоден за и по вежбање или напорни активности.
  4. Здрава кожа: Некои луѓе го користат ачаи правот исто така и за поддршка на здравата кожа поради антиинфламаторните и хидратантни својства. Маски и креми со ачаи можат да бидат вклучени во рутината за нега на кожата.

Меѓутоа да се напомени дека научно не е докажано за конкретните предности на ачаи бобинката, и дека не треба да се замени за разновидна и балансирана исхрана. Пред употреба, секогаш е добро да се консултирате со вашиот лекар, особено ако имате било какви здравствени состојби или алергии.

Потребни состојки:

  • 1 замрзната банана
  • 1 рака јагоди замрзнати
  • 150 мл. кокосово млеко од конзерва од City Gourmet
  • 5 гр. ачаи во прав City Gourmet

Начин на подготовка:

  • Во блендер ставете ги сите состојки и блендирајте до посакуваната густина
  • Уживајте во овој здрав вкус!
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading