Вегетаријанска салата “Цезар” салата или зелен микс со фета и дресинг од грчки јогурт како и да ја наречете со сигурност ќе уживате во неа.
Зелените салати се една од најдобрите опции за освежување и уживање во здрав оброк. Овој рецепт за Салата Зелен Микс со фета и дресинг од грчки јогурт е идеален избор за сите кои сакаат да внесат повеќе зеленчук во исхраната, а притоа да уживаат во вкусен и хранлив оброк. Лесно се подготвува, а секако и се комбинира со различни текстури и вкусови кои ќе ве освежат и ќе ви дадат енергија за цел ден.

Состојки:
За салатата:
- Листови марула
- 1 кришка леб со семиња или 1 парче двопек
- 1/2 мала конзерва грашок
- 50 гр. фета сирење
- 1 варено јајце
За дресингот:
- 1 цело варено јајце + 1 белка (или ако не сакате да ги блендирате јајцата, користете само 1 полна лажица мајонез)
- 1 лажица сенф
- Сол и бибер по вкус
- 1 лажица маслиново масло
- 100 гр. грчки јогурт
- Малку лимон за свежина
Подготовка:
- За дресингот: Во блендер или со рачен блендер, комбинирајте ги вареното јајце, белката, сенфот, маслиновото масло, солта и биберот. Измешајте додека не добиете хомогена смеса. Додадете грчки јогурт и малку лимон, па продолжете со мешање до целосно соединување на состојките. Ако сакате, можете да го замените делот со јајцата со мајонез за побрзо и полесно подготвување.
- За салатата: Измијте ги листовите марула и ситно исечкајте ги. Измешајте ги во голема чинија. Загрејте ја лебчето или двопекот, а потоа исечете го на мали парчиња или кришки.
- Додадете го вареното јајце, грашокот, фетата и лебот во салатата. Сите состојки убаво измешајте.
- Ставете го дресингот преку салатата и измешајте внимателно за да се комбинираат сите вкусови.
- Завршете со малку рендан пармезан одозгора за дополнителен вкус.
Совет: Оваа салата е идеална за вегетаријански оброк или како прилог. Лесно се прилагодува и за веганска верзија, ако ја замените фетата со веганско сирење и го користите растително млеко или растителен јогурт за дресингот.
На здравје и пријатен апетит!
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.