Авокадото е извор на витамини Ц, Е, К и Б6, како и рибофлавин, ниацин, фолна киселина, пантотенска киселина, магнезиум и калиум. Тие исто така обезбедуваат лутеин, бета каротен и омега-3 масни киселини. Авокадото содржи високо ниво на здрави, корисни масти, што може да му помогне на човекот да се чувствува ситост помеѓу оброците.
Дали е добро да се јаде авокадо секој ден?
Јадењето авокадо дневно е добро за вашето здравје. … Авокадото е исто така богато со моно-незаситени масти, влакна (9 грама за средно авокадо) и калиум-од кои сите се поврзани со кардиоваскуларното здравје
Алергија на латекс: Луѓето чувствителни на латекс може да имаат алергиска реакција на авокадо. Алергија на стомакот на одредена храна што предизвикува повраќање и дијареа: Некои доенчиња и деца имаат алергија на стомак на млеко, овес, ориз и друга храна. Оваа алергија предизвикува многу повраќање и дијареа.
Еве некои од најобилните хранливи материи, во една порција од 3,5 унци (100 грама) (3):
Витамин К: 26% од дневната вредност (ДВ)
Фолат: 20% од ДВ
Витамин Ц: 17% од ДВ
Калиум: 14% од ДВ
Витамин Б5: 14% од ДВ
Витамин Б6: 13% од ДВ
Витамин Е: 10% од ДВ
Содржи и мали количини магнезиум, манган, бакар, железо, цинк, фосфор и витамини А, Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин) и Б3 (ниацин).
Ова доаѓа со 160 калории, 2 грама протеини и 15 грама здрави масти. Иако содржи 9 грама јаглехидрати, 7 од нив се растителни влакна, така што има само 2 јаглехидрати, што ја прави растителна храна погодна за малку јаглехидрати.
Авокадото не содржи холестерол или натриум и има малку заситени масти. Ова е причината зошто тие се фаворизирани од некои експерти кои веруваат дека овие супстанции се штетни, што сепак е тема за која се дебатира.
Авокадото е зелено овошје во облик на круша, често нарекувано „алигаторска круша“. Натоварен е со здрави масти, влакна и разни важни хранливи материи.
Во прилог ви доставувам едено брзо смуди со авокадо
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.