Едноставен лесен рецепт за леб од кисело тесто без замесеност, направен со ваш домашен стартер за кисело тесто, кој се крева преку ноќ и се пече следното утро. Или измешајте наутро и печете го навечер. Зависи од тебе! Потребни се само 25 минути практично време. 14 часа вкупно време.

Овој рецепт за кисело тесто е флексибилен и лесен, но што е најважно, работи со мојот распоред. Не бара многу практично време- иако има малку, доволно само за да се чувствува прекрасно задоволство.

Зошто го сакам овој рецепт за леб од кисело тесто: тестото се прави претходната ноќ и се докажува преку ноќ на шалтер (10-12 часа). Утрото се протега, превиткува и обликува, со уште 1 час повеќе време за печење пред печење 35 минути. Бидејќи мојот распоред ми дозволува да сум дома наутро, овој леб навистина добро функционира за мене. Исто така е многу флексибилен и може да се стави во фрижидер ако плановите се сменат и нешто се појави и не можам да печам наутро, забавувајќи го процесот.

СОВЕТ: Кога барате на Интернет рецепт за леб од кисело (има илјадници!) Открив што е најважно да пронајдам дека рецептот за леб од кисело тесто работи со вашиот распоред. На тој начин, лесно можете да го вклопите печењето леб во вашиот неделен распоред, без да мора да го превиткувате распоредот околу него. Затоа, секогаш гледајте ги работните времиња и времето на поправање (обично има 2 од нив) за да бидете сигурни дека тоа функционира со вашиот живот.

Состојки:
Откако ги купив сите состојки за леб дома, беше забавен предизвик да се види дали можам да го направам тоа само со основните работи. Еве што ви е апсолутно потребно:

  • Холандска печка од 4 до 6 квартови со капак (или пекар за леб)
  • Пергаментска хартија со висока температура
  • голем сад за мешање
  • Чаша за Мерење
  • Кујнска крпа
  • остар нож, жилет или ножици
  • кујна скала

Начин на подготовка:

  • Во голем сад за мешање, промешајте брашно и сол заедно.
  • Во мал сад измешајте стартер од кисело тесто и вода заедно.
  • Истурете во почетна вода и измешајте додека брашното не се вклопи целосно.
  • Оставете да одмори 15 минути. Истегнете го тестото, право во садот. Погледнете видео. Повторете 15 минути подоцна.
  • Покријте и оставете да отстои на кујнскиот шалтер преку ноќ за 8-14 часа. (65-70 F)
  • Наутро истегнете се, преклопете и обликувајте.
  • Ставете во сад обложен со пергамент, оставете да отстои 1 час во фрижидер додека рерната се загрева.
  • Печете 35 минути!
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *