Не може да помине уличен фестивал, панаѓур( лето или зима) без Куртош колач или како што му е оригиналното име Kürtőskalács. Во зима се јаде топол со цимет и шеќер, а во лето со сладолед. И сите си чекаат во ред застанати, никој не се буни, а има и зошто… Посебно се сеќавам дека најчесто се прави есенски период, а на секое ќоше го имаше во Јаши кога бевме на патување.
Ми беше предизвик да го направам.
Сакав да го споделам овој уличен рецепт со вас.
СОСТОЈКИ:
- 220мл. млако млеко
- 1 лажица шеќер
- 20гр. свеж квасец
- 500гр.брашно,
- малку сол,
- 1 јајце
- 1 жолчка
- 50гр. омекнат путер
Начин на подготовка:
- Квасецот стасува во млекото.
- Се додава брашното и останатите состојки и се замесува (јас во миксер) 10 минути.
- Тестото стасува на топло 1 час.
- Модлите се 6 лименки празни од пиво обложени со фолија и премачкани со путер.
- Тестото се дели на 6 дела.
- Секое топче се расукува и се обложува лименката.
- Малку се притиска.
- Се посипуваат со кафеав шеќер.
- Постапката се повторува 6 пати.
- Се печат во загреана рерна на 220 степени 12-14 мин.
- Додека се топли се наросуваат со кафеав шеќер и многу цимет но јас едни наполнив и со пудинг од чоколадо и шлаг
- врз нив додадов чоколаден прелив со нула калории од web shop
- Мене ми се вака омилени. Може и со кокос, мелени ореви…
Уживајте во вкусот!
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.