Храбар вкус, супер срдечен и неверојатно лесен, овој вегетански рецепт од орев и леќа од болоњезе ги носи вашите цели за јадење од растително потекло до нови височини.
Срдечен, лесен вегански Болонезе
Дали забележавте колку често нашите супербрзи рецепти бараат тегла маринара? Тегла маринара купена од продавница е толку убава работа-тоа е кратенка што не е кратка. Доматите се идеална храна за зачувување и сосот од маринара не е исклучок-натоварен со прекрасни, бавно варени домати и билки, тоа е заштеда на време што навистина дава. И во овој случај, се комбинира со леќа и ореви за да се направи вкусен, богат вегански сос од болоњезе, кој исто така содржи огромен нутритивен удар! Здрава, срдечна, веганска, богата, брза, лесна, вкусна – ова болоњско од орев и леќа е ажурирање на омилените од детството и суперrstвезда за една недела.

Ајде да зборуваме за ореви и исхрана
Обично во ова време од годината ќе ги најдете во нашите чизми како трчаме низ фармите, бидејќи е сезона на жетва. Оваа година, како и за многу работи во 2020 година, работите беа малку поинакви. Освен што научивме повеќе за одгледување ореви, имавме можност да разговараме и за тоа како можеме да ги вклучиме оревите во семејните рецепти што сите ги сакаме, како ова болоњезе.

Значи, каде точно доаѓаат оревите во нашиот рецепт за болоњезе и зошто? Па, одговорот е двоен. Прво, оревите имаат богатство што му дава на болоњскиот сос оној срдечен, месен квалитет што го посакуваме кога мислиме на болоњезе. Второ, тие содржат хранливи материи-покрај протеини (4g/oz), влакна (2g.oz) и магнезиум, оревите се натоварени со АЛА, растителна основа омега-3 (2,5g/oz) која е „добра маст“ што го поддржува здравјето на срцето на безброј начини. Омега-3 АЛА не може да се произведе од телото и мора да доаѓа од храна, како ореви. АЛА е поврзана со придобивки за здравјето на срцето, здравјето на мозокот и воспалението. Плус, сите ореви што ви останале од правењето на овој сос се одлични за ужинка или за додавање на омилениот рецепт за колачиња. Или дури и вашиот омилен џиновски рецепт за колачиња.
Се што ќе ви треба за да го направите овој вегански болонезе
Тегла маринара, кафеава леќа и ореви се главните работи што ги создаваат големите, задоволувачки вкусови и текстури на овој вегански болоњезе рецепт.

Потребни состојки:

  • Маслиново масло
  • Моркови
  • Целер
  • Кромид
  • Ореви
  • Леќа
  • Сос Маринара
  • Тестенини


Како да направите вегански болоњезе
Без разлика дали сте посветен веган, или едноставно одмарате од месо , овој здрав, срдечен болоњски рецепт сигурно ќе дојде на место. Еве како да го направите:

  • Неколку моркови, целер и кромид.
  • Додадете ореви, леќа, тегла сос од маринара и малку сол и вода.
  • Динстај! Гответе бавно – исто како и со традиционалното болоњезе – додека не се свари леќата.
  • Спој! Ако сакате, измешајте дел од болоњскиот сос за да создадете кремаста текстура.
  • Послужете!
  • Додадете тестенини по избор.
  • Ако не ви треба целосно веган, ставете малку пармезан.

Уживајте во вкусот!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading