Ако и вие сте од оние типови на луѓе што уште не расонети му текнува на бургер тогаш овој вкусен бургер е само за вас. Овој бургер го нареков “бургер за шампиони” поради составот кој го има.

Љубов при првиот залак со Verdino 100% растителна плескавица на база на протеин од грашок. Без соја и гмо. Без лактоза и палмино масло.

Докажано е дека исхраната базиранa на растителни продукти го намалува ризикот од висок крвен притисок и дијабетес, го подобрува целокупното здравје и има низа предности, при што многу потрошувачи се обратија кон веганските производи кои содржат протеини за да ги добијат посакуваните резултати.

Потребни состојки за бургер леб:

  • 1 кг. интегрално брашно
  • 500 мл. млака вода
  • 15 гр. сув квасец
  • 100 мл. кисело млеко
  • 100 мл. топло млеко
  • 15 гр. сол
  • 2 лажици масло маслиново
  • 100 гр. семиња од сончоглед

Бургер за шампиони

Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
50 mins
Total Time 1 hr 40 mins
Servings 3

Потребни состојки за полнење на бургерот:

Начин на подготовка на плескавицата:

  • На ниска температура со маслиново масло ја ставаме плескавицата Verdino да се испржи од двете страни по околу 8 минути додека да порумени.
  • Кога е при крај со пржење ја додаваме моцарелата на неа да се стопи

Начин на подготовка на лебчето:

  • Квасецот со топло млеко го мешаме и го оставаме да нарасни малку на собна температура
  • Во длабок сад го стававаме брашното, додаваме две лажици маслиново масло, киселото млеко и веќе стасаниот квасец
  • Ги додаваме и семињата од сончоглед
  • Мешаме, ја додаваме водата и солта и замесуваме тесто
  • Веќе замесеното тесто го оставаме на собна температура да одмори 45-50 минути покрено со кујнска крпа
  • После 50 минути го замесуваме и формираме мали топчиња
  • Ги ставаме на хартија за печење и ги поросуваме со брашно од горе
  • Печиме 50 минути, прво на 200 С. и постепено намалуваме до 150 во тие 50 минути.
  • Веќе подготвените бургерчина ги сечиме на половина и ја додаваме плескавицата Verdino со останатите зеленчуци

Уживајте!

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading