Ако и вие сте од оние типови на луѓе што уште не расонети му текнува на бургер тогаш овој вкусен бургер е само за вас. Овој бургер го нареков “бургер за шампиони” поради составот кој го има.

Љубов при првиот залак со Verdino 100% растителна плескавица на база на протеин од грашок. Без соја и гмо. Без лактоза и палмино масло.

Докажано е дека исхраната базиранa на растителни продукти го намалува ризикот од висок крвен притисок и дијабетес, го подобрува целокупното здравје и има низа предности, при што многу потрошувачи се обратија кон веганските производи кои содржат протеини за да ги добијат посакуваните резултати.

Потребни состојки за бургер леб:

  • 1 кг. интегрално брашно
  • 500 мл. млака вода
  • 15 гр. сув квасец
  • 100 мл. кисело млеко
  • 100 мл. топло млеко
  • 15 гр. сол
  • 2 лажици масло маслиново
  • 100 гр. семиња од сончоглед

Бургер за шампиони

Prep Time 35 mins
Cook Time 15 mins
50 mins
Total Time 1 hr 40 mins
Servings 3

Потребни состојки за полнење на бургерот:

Начин на подготовка на плескавицата:

  • На ниска температура со маслиново масло ја ставаме плескавицата Verdino да се испржи од двете страни по околу 8 минути додека да порумени.
  • Кога е при крај со пржење ја додаваме моцарелата на неа да се стопи

Начин на подготовка на лебчето:

  • Квасецот со топло млеко го мешаме и го оставаме да нарасни малку на собна температура
  • Во длабок сад го стававаме брашното, додаваме две лажици маслиново масло, киселото млеко и веќе стасаниот квасец
  • Ги додаваме и семињата од сончоглед
  • Мешаме, ја додаваме водата и солта и замесуваме тесто
  • Веќе замесеното тесто го оставаме на собна температура да одмори 45-50 минути покрено со кујнска крпа
  • После 50 минути го замесуваме и формираме мали топчиња
  • Ги ставаме на хартија за печење и ги поросуваме со брашно од горе
  • Печиме 50 минути, прво на 200 С. и постепено намалуваме до 150 во тие 50 минути.
  • Веќе подготвените бургерчина ги сечиме на половина и ја додаваме плескавицата Verdino со останатите зеленчуци

Уживајте!

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating