cokoladna torta

Шеќер во најава. Знаете дека не сум многу љубител на вакви торти со многу калории и шеќер ама некогаш мора да мислиме и за вкусот и изборот на нашите најблиски. Кејоков беше врв, и пријателите потврдија. Прво е многу брза за правење и без печење, а второ економична за ваков вкус.

Потребни состојки за кората:

  • 350гр. мелени бисквити
  • Околу 80 г. путер или маргарин
  • 1 кесичка ванилин шеќер
  • 3-4лажици чоколадно млеко
  • 3-4 лажици стопено млечно чоколадо
cokoladna torta

Чоколадена торта

Prep Time 10 mins
Cook Time 20 mins
5 mins
Total Time 30 mins
Servings 12

Растопете го путерот, додадете го во останатите состојки, соединете и обликувајте ја кората во калап од 26 сантиметри.

Потребни состојки за фил:

  • 250 гр. Млечно чоколадо
  • 250 гр. Еурокрем
  • 150 гр. маргарин
  • 1 л. слатка павлака
  • агар – агар желатин
  • Растопете го чоколадото на пареа со маргаринот и еурокремот (да не се вари) повремено мешајќи.
  • Во длабок сад изматете ја слатката павлака
  • Во веќе изматената слатка павлака постепено додавајте од изладените топено чоколадо со маргарин и еурокрем
  • Во друг сад растворете го агар-агар според упатство
  • Оставете да излади малку и додадете го во смесата
  • Матите додека не се соединат
  • Прелијте ја кората и оставете целосно да се излади. Можете да го ставите во фрижидер.

Потребни состојки за прелив:

  • 200 гр. млечно чоколадо
  • 2 лажици масло

Начин на подготовка:

  • Подготовката е иста како и за црниот фил.
  • Чоколадото го топите на пареа
  • Оставете да се излади и потоа прелијте ја.
  • Оставете ја тортата во фрижидер неколку часа
  • Уживајте!
cokoladna torta

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating