salata so crven grav i tahini

Црвениот грав – вклучувајќи ги и малите црвен грав и темно црвениот грав – се добар извор на железо, фосфор и калиум. Тие се исто така одличен извор на протеини и диетални влакна со малку маснотии.
Црвениот грав главно се состои од јаглени хидрати и влакна, но исто така служат како добар извор на протеини.

Нутриционистички факти за 100 грама варени грав се:

Калории: 127
Вода: 67%
Протеини: 8,7 грама
Јаглехидрати: 22,8 грама
Шеќер: 0,3 грама
Влакна: 6,4 грама
Маснотии: 0,5 грама
Протеини
Бубрезите се богати со протеини.

Само 3,5 унци (100 грама) варени гравчиња можат да се пофалат со речиси 9 грама. протеини, што претставува 27% од вкупната содржина на калории (2Trusted Source).

Иако нутритивниот квалитет на протеинот од грав е генерално понизок од оној на животинските протеини, гравот е прифатлива алтернатива за многу луѓе.

Всушност, гравот е еден од најбогатите растителни извори на протеини, кој понекогаш се нарекува „месо на сиромашните“ (3).
Црвениот грав (0,33 шолја) содржи 46 g вкупни јаглехидрати, 35 g нето јаглехидрати, 1 g масти, 17 g протеини и 260 калории.


Дали црвениот грав е добар за слабеење?
Како и сите мешунки, црвениот грав е идеална компонента на секоја диета за управување со телесната тежина, без разлика дали треба да се промовира губење на тежината или да се спречи зголемување на телесната тежина. Нивната висока содржина на протеини го прави црвениот грав повеќе заситен, што значи дека е поголема веројатноста да се чувствувате сити подолго време откако ќе ги јадете.

Денес сакам со вас да споделам една вкусна протеинска салата со црвен грав и тахини.

Потребни состојки:

  • 200 гр. црвен грав
  • 100 гр. пченка
  • 1/2 марула
  • тахини
  • 100 гр. наут
  • 50 гр. сува брусница
  • 50 гр. потпечени семки од тиква
  • 3-4 чери домати
  • маслиново масло
  • лимон цеден
  • сол
  • бибер
salata so crven grav i tahini

Веганска (посна) салата со црвен грав и тахини

Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins

Рецепт за тахини:

• 150 гр. сусамов таан
• 100 мл. вода, или нешто повеќе, доколку преферирате поретка содржина
• 1/3 лимон, изцеден од свеж лимон
• 2 супени лажички лук
• 1/4 лажичка куркума

1. Сите состојки ставете ги во сад за мешање. (може да е и блендер)

2. Мешајте енергично додека не се соединат.

Начин на подготовка:

  • Во длабок сад се додава претходно исечкана марула
  • Врз марулата се додаваат и останатите зрнести состојки
  • Мешаме
  • Додаваме маслиново масло, сол и бибер
  • Мешаме повторно
  • На крај го додаваме тахиниот како прелив заедно со семките од тиква и сувата брусница
  • Уживајте!

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading