Zlatno mleko

Се смета за многубројни здравствени придобивки и често се користи како алтернативен лек за зајакнување на имунитетот и спречување на болеста. Еве 10 научно засновани придобивки од златното млеко – и рецепт кој треба да го направите сами.

  1. Златното млеко е богато со антиоксиданси, кои помагаат во заштитата на клетките од оштетување, во борбата против болестите и инфекциите и придонесуваат за вашето целокупно здравје.
  2. Куркумата, ѓумбирот и циметот, главните состојки во златното млеко, имаат силни антиинфламаторни својства кои можат да го намалат воспалението и болките во зглобовите.
  3. Некои состојки во златното млеко може да помогнат да се зачува меморијата и да се намали падот на функцијата на мозокот од Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест.
  4. Куркуминот, активната состојка во куркумата, може да помогне во намалувањето на симптомите на депресија. Сепак, потребни се повеќе истражувања.
  5. Куркумата, ѓумбирот и циметот – главните состојки во златното млеко – сите имаат својства кои можат да имаат корист од работата на срцето и да штитат од срцеви заболувања. Сепак, потребни се повеќе студии за да се потврдат овие ефекти.
  6. Циметот и ѓумбирот, две главни состојки во златното млеко, може да го намалат нивото на шеќер во крвта и да ја подобрат чувствителноста на инсулин. Сепак, потребни се повеќе истражувања.
  7. Истражувањата покажуваат дека циметот, ѓумбирот и куркумата можат да понудат одредена заштита од рак. Сепак, резултатите се спротивставени и потребни се дополнителни истражувања.
  8. Состојките што се користат за правење златно млеко имаат антибактериски и антивирусни својства кои можат да го заштитат вашето тело од инфекции. Нивните антиоксидантни и антиинфламаторни својства може да го зајакнат и вашиот имунолошки систем.
  9. Ѓумбирот и куркумата, две состојки во златното млеко, можат да помогнат во олеснување на варењето. Куркумата може да помогне и во ублажување на симптомите кај луѓето со улцеративен колитис.
  10. Златното млеко може да биде богато со калциум и витамин Д во зависност од млекото што го користите. И двете од овие хранливи материи придонесуваат за силен скелет, намалувајќи го ризикот од болести на коските, како што се остеопенија и остеопороза.
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Потребни состојки:

  • 200 мл. млеко по ваш избор
  • 1/2 лажица мала цимет
  • бибер
  • 1/2 лажица мала куркума
  • 1 лажица мед или јаворов сируп
  • ванила во прав за мирис
  • ѓумбир на врвот на лажица
  • 1/2 мала лажица кокосово масло
Мента фарм

Начин на подготовка:

  • Ставете го млекото на ниска температура да се вари
  • Додадете го медот и мешајте да не загори
  • Додадете куркума, бибер, цимет и малку ѓумбир
  • Мешајте додека не се соединат состојките
  • Кога почнува да врие тргнете го од оган и послужете го
  • На крај додадете едно 1/2 мала лажица кокосово масло

Препорака: Најубаво е да го пиете млекото навечер заради смирувачкото дејство кој го има.

Следи ме на инстаграм:

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading