Се смета за многубројни здравствени придобивки и често се користи како алтернативен лек за зајакнување на имунитетот и спречување на болеста. Еве 10 научно засновани придобивки од златното млеко – и рецепт кој треба да го направите сами.
-
A-ЛИКСИР®400 ПРОТЕКТ1.570,00€
-
Selenium 100 µg Mono Capsules1.390,00€
- Златното млеко е богато со антиоксиданси, кои помагаат во заштитата на клетките од оштетување, во борбата против болестите и инфекциите и придонесуваат за вашето целокупно здравје.
- Куркумата, ѓумбирот и циметот, главните состојки во златното млеко, имаат силни антиинфламаторни својства кои можат да го намалат воспалението и болките во зглобовите.
- Некои состојки во златното млеко може да помогнат да се зачува меморијата и да се намали падот на функцијата на мозокот од Алцхајмеровата и Паркинсоновата болест.
- Куркуминот, активната состојка во куркумата, може да помогне во намалувањето на симптомите на депресија. Сепак, потребни се повеќе истражувања.
- Куркумата, ѓумбирот и циметот – главните состојки во златното млеко – сите имаат својства кои можат да имаат корист од работата на срцето и да штитат од срцеви заболувања. Сепак, потребни се повеќе студии за да се потврдат овие ефекти.
- Циметот и ѓумбирот, две главни состојки во златното млеко, може да го намалат нивото на шеќер во крвта и да ја подобрат чувствителноста на инсулин. Сепак, потребни се повеќе истражувања.
- Истражувањата покажуваат дека циметот, ѓумбирот и куркумата можат да понудат одредена заштита од рак. Сепак, резултатите се спротивставени и потребни се дополнителни истражувања.
- Состојките што се користат за правење златно млеко имаат антибактериски и антивирусни својства кои можат да го заштитат вашето тело од инфекции. Нивните антиоксидантни и антиинфламаторни својства може да го зајакнат и вашиот имунолошки систем.
- Ѓумбирот и куркумата, две состојки во златното млеко, можат да помогнат во олеснување на варењето. Куркумата може да помогне и во ублажување на симптомите кај луѓето со улцеративен колитис.
- Златното млеко може да биде богато со калциум и витамин Д во зависност од млекото што го користите. И двете од овие хранливи материи придонесуваат за силен скелет, намалувајќи го ризикот од болести на коските, како што се остеопенија и остеопороза.
Потребни состојки:
- 200 мл. млеко по ваш избор
- 1/2 лажица мала цимет
- бибер
- 1/2 лажица мала куркума
- 1 лажица мед или јаворов сируп
- ванила во прав за мирис
- ѓумбир на врвот на лажица
- 1/2 мала лажица кокосово масло
Начин на подготовка:
- Ставете го млекото на ниска температура да се вари
- Додадете го медот и мешајте да не загори
- Додадете куркума, бибер, цимет и малку ѓумбир
- Мешајте додека не се соединат состојките
- Кога почнува да врие тргнете го од оган и послужете го
- На крај додадете едно 1/2 мала лажица кокосово масло
Препорака: Најубаво е да го пиете млекото навечер заради смирувачкото дејство кој го има.
- Смеса за вегани: Посно месо
- Свежа салата со крцкаво тофу
- Смути со ачаи во прав
- Здрави корпиња
- Протеински ментолки
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.