Пицата настанала во Италија како храна на сиромашните. Селаните имале свое сопствено брашно, произведувале домати, сирења и кашкавали и други продукти, па од нив правеле различни видови на пица, во зависност од она што во моментот го имале дома
Денас пицата е мошне популарно јадење во светот, пред сѐ поради евтините и лесно достапни состојки како и поради едноставноста на нејзината подготовка.
Јас ви приготвив доста лесна и помалку калорична пица за денес.
Потребни состојки:
Потребни состојки за тесто :
- 1 тиквица
- 1 јајце
- бибер
- 1/4 лажица сол
- 1/4 лажица оригано
- 1/4 лажица босилок
- 50 гр. моцарела
Потребни состојки за фил:
- Свежи печурки
- доматен сос
- 50 гр. моцарела
Начин на подготовка:
- Најпрво ја лупите и рендате тиквицата
- Ја цедите од вода преку газа
- Додавате едно јајце и сите зачини заедно со 50 гр. рендана моцарела
- Мешате додека не форимирате тесто
- Веќе направеното кружно тесто го ставате на хартија за печење
- Печите 20 минути на 180 Ц.
- На веќе готовото тесто додавате доматен сос, свежи печурки, чери домати, моцарела и оригано
- Го враќате на печење уште 10 минути на 150 Ц.
- Уживајте!
- Вегетаријанска салата “Цезар” салата
- Смеса за вегани: Посно месо
- Свежа салата со крцкаво тофу
- Смути со ачаи во прав
- Здрави корпиња
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.