Чизкејк со јагода и бело чоколадо

Овој чизкејк од јагоди е зачудувачки! Врз основа на мојот класичен печен чизкејк кој го опишувам како магично богат, но лесен, завршен со прекрасен прелив од јагоди кој има неверојатен вкус колку што изгледа.

  • Здравјето доаѓа од природата
  • Природа и наука во идеален спој!
  • imunofan inekcii

Ќе ви се допадне како сосот полека се капе на чизкејкот со секој залак, и како филот е кремаст и богат, но е малку мек наместо тежок и густ. И бидејќи многу ја сакам базата за бисквити, ја направив да оди по сите страни нагоре….Обично вакви кејкчиња правам по нарачка на моите домашни.

Потребни состојки:

  • 1 л. слатка павлака
  • 200 гр. млечно бело чоколадо
  • 300 гр. млечно темно чоколадо
  • 2 лажица мала агар – агар
  • 250 гр. јагоди
  • 7 лажици шеќер
  • 400 гр. мелени бисквити
  • 100 гр. стопен маргарин
  • 50 мл. чоколадно млеко

Начин на подготовка:

  • Во длабок сад изматете ја слатката павлака
  • Веќе изматената слатка павлака поделете ја на два дела
  • Во едниот дел додадете 200 гр. стопено бело чоколадо
  • Во другиот дел додадете 200 гр. стопено млечно темно чоколадо
  • Растворете агар-агар по упатство и додадете во двете смеси
  • Растопете го маргаринот, додадете го во 100 гр. растопено чоколадо и бисквити
  • Соединете и обликувајте ја кората во калап од 26 сантиметри
  • Врз подготвената кора го ставате прво темниот фил, па филот со бело чоколадо
  • Ставете ја во фрижидер додека го подготвувате преливот од јагоди
  • Во тенџерче на оган го ставате шеќерот со 250 мл. вода и 1 лажица агар-агар
  • Мешате и ги додавате и јагодите
  • Оставате да проврија смесата и ја тргате од оган да излади
  • Веќе изладената смеса ја ставате врз последниот фил
  • Повторно ја враќате во фрижидер уште 1-2 часа.
  • Уживајте!

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading