Колку е важно овошјето и зеленчукот?

Овошјето и зеленчукот треба да бидат важен дел од вашата секојдневна исхрана. Тие се природно добри и содржат витамини и минерали кои можат да ви помогнат да бидете здрави. Тие исто така можат да помогнат во заштитата од некои болести.

  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • imunofan inekcii
  • Здравјето доаѓа од природата

Повеќето луѓе ќе имаат корист од јадење повеќе овошје и зеленчук како дел од добро балансирана, редовна исхрана и здрав, активен животен стил. Достапни се многу варијанти на овошје и зеленчук и многу начини за нивно подготвување, готвење и сервирање.

Секој ден треба да јадете најмалку пет порции зеленчук и две порции овошје. Изберете различни бои и сорти.

Една порција зеленчук е околу една чаша сиров зеленчук за салата или 1/2 чаша варен.

Една порција овошје е околу едно средно парче, 2 мали парчиња од 1 чаша конзервирана (без додаден шеќер).
Витамини и минерали во овошјето и зеленчукот
Овошјето и зеленчукот содржат многу витамини и минерали кои се добри за вашето здравје. Тие вклучуваат витамини А (бета-каротен), Ц и Е, магнезиум, цинк, фосфор и фолна киселина. Фолната киселина ( купи тука) може да го намали нивото на хомоцистеин во крвта, супстанца која може да биде фактор на ризик за коронарна срцева болест.

Овошјето и зеленчукот за добро здравје ( купи тука)
Овошјето и зеленчукот имаат малку масти, сол и шеќер. Тие се добар извор на диетални влакна. Како дел од добро балансирана, редовна исхрана и здрав, активен животен стил, високиот внес на овошје и зеленчук може да ви помогне да:

Намалете ја дебелината и одржувајте здрава тежина ( купи тука исхрана)
Намалете го холестеролот ( купи тука исхрана)
Намалете го крвниот притисок ( купи тука исхрана)

Овошје и зеленчук и заштита од болести
Зеленчукот и овошјето содржат фитохемикалии, или растителни хемикалии. Овие биолошки активни супстанции можат да помогнат да се заштитите од некои болести. Научните истражувања покажуваат дека ако редовно јадете многу овошје и зеленчук, имате помал ризик од:

Дијабетес тип 2
Мозочен удар
Срцеви (кардиоваскуларни) болести – кога овошјето и зеленчукот се јадат како храна, а не како додатоци
Рак – некои форми на рак, подоцна во животот (Прочитај повеќе)
Висок крвен притисок (хипертензија).
Видови на овошје
Овошјето е слаткиот, месестиот, јадлив дел од растението. Генерално содржи семиња. Овошјето обично се јаде сирово, иако некои сорти може да се готват. Тие доаѓаат во широк спектар на бои, форми и вкусови. Вообичаените видови на овошје кои се лесно достапни вклучуваат:

Јаболка и круши
Цитрус – портокали, грејпфрути, мандарини и лимес
Коскесто овошје – нектарини, кајсии, праски и сливи
Тропски и егзотични – банани и манго
Бобинки – јагоди, малини, боровинки, киви и страст
Дињи – лубеници, карпи и дињи од мед
Домати и авокадо.
Видови зеленчук
Зеленчукот е достапен во многу варијанти и може да се класифицира во биолошки групи или „семејства“, вклучувајќи:

Лиснато зелено – зелена салата, спанаќ и сребрена репка
Крстови – зелка, карфиол, бриселско зелје и брокула
Срж – тиква, краставица и тиквички
Корен – компир, сладок компир и јам
Јадење растително стебло – целер и аспарагус
Алиум – кромид, лук и лук.
Мешунките
Мешунките или мешунките содржат хранливи материи кои се особено вредни. Мешунките треба да се сварат пред да се јадат – тоа го подобрува нивниот нутритивен квалитет, го помага варењето и ги елиминира сите штетни токсини. Мешунките доаѓаат во многу форми, вклучувајќи:

Производи од соја – тофу (урда од грав) и соја
Брашна од мешунки – брашно од наут (бесан), брашно од леќа и брашно од соја
Сушен грав и грашок – грав, црвен грав, наут и леќа
Свеж грав и грашок – грашок, боранија, путер грав, боранија и снежен грашок.
Бои на овошје и зеленчук
Ќе добиете најмногу здравствени придобивки и заштита од болести ако јадете широк спектар на овошје и зеленчук.

Храната со слична боја генерално содржи слични заштитни соединенија. Обидете се да јадете виножито од шарени овошја и зеленчук секој ден за да го добиете целиот спектар на здравствени придобивки. На пример:

Црвена храна – како домати и лубеница. Тие содржат ликопен, за кој се смета дека е важен за борба против рак на простата и срцеви заболувања
Зелен зеленчук – како спанаќ и кељ. Тие содржат лутеин и зеаксантин, кои можат да помогнат во заштитата од болести на очите поврзани со возраста
Сина и виолетова храна – како боровинки и модар патлиџан. Тие содржат антоцијани, кои можат да помогнат во заштитата на телото од рак
Бела храна – како карфиол. Тие содржат сулфорафан и исто така може да помогнат во заштитата од некои видови на рак.
Избор на овошје и зеленчук
За да ги максимизирате хранливите материи и привлечноста, купувајте и послужете различни видови овошје и зеленчук. Обидете се да купувате овошје и зеленчук кои се во сезона, а изберете за свежина и квалитет.

Јадете со годишните времиња – ова е начин на природата да се погрижи нашите тела да добијат здрава мешавина на хранливи материи и растителни хемикалии
Дозволете боите да ве водат – добијте различни комбинации на хранливи материи со ставање на „виножито“ од бои (зелена, бела, жолто-портокалова, сино-виолетова, црвена) на вашата чинија.
Нашите профили на состојки обезбедуваат повеќе информации за овошјето и зеленчукот.

Предлози за сервирање на овошје и зеленчук за здравјето на вашето семејство
Зеленчукот и овошјето се корисна закуска и лесно се носат на работа или на училиште. Вклучете ги во оброците и ужините на сите за здрава, добро балансирана исхрана. Некои предлози вклучуваат:

Чувајте ги лесно достапни порциите од овошје и зеленчук со големина на закуска во вашиот фрижидер.
Чувајте свежо овошје на клупата или масата.
Додадете овошје и зеленчук во вашите омилени семејни рецепти или како додатоци во вашите вообичаени менија.
Користете ја бојата и текстурата на различно овошје и зеленчук за да додадете интерес на вашите оброци.
Размислете за нови начини за сервирање на овошје и зеленчук.
Некои едноставни начини за сервирање на овошје и зеленчук вклучуваат:

салати од овошје и зеленчук
помфрит од зеленчук или месо и зеленчук
сурово овошје и зеленчук
супи од зеленчук
пакет за ужина, задушено или конзервирано овошје или сушено овошје.
Ограничете го овошниот сок, бидејќи не содржи иста количина на хранливи материи како свежото овошје. Содржи и многу шеќери. Овие шеќери не се нужно добри за вашето здравје, иако се „природни“. Наместо тоа, пијте вода и порција овошје.

Подготовка и варење на овошје и зеленчук
Зеленчукот често се готви, иако некои видови се јадат сирови. Готвењето и преработката може да оштетат некои хранливи материи и фитохемикалии во растителната храна.

Предлозите за да го извлечете најдоброто од вашето овошје и зеленчук вклучуваат:

Јадете сиров зеленчук и овошје ако е можно.
Пробајте овошје или зеленчук исчистени со пире во смути.
Користете остар нож за да исечете свежо овошје за да избегнете модринки.
Исечете ги само нејадливите делови од зеленчукот – понекогаш најдобрите хранливи материи се наоѓаат во кожата, веднаш под кожата или во листовите.
Користете методи за пржење, скара, микробранова печка, печење или на пареа со нелепливи садови за готвење и мононезаситени масла.
Не преварувајте, за да ја намалите загубата на хранливи материи.
Послужете ги оброците со песто од зеленчук, салси, чатни и оцет наместо кисела павлака, путер и кремасти сосови.
Некои хранливи материи како што се каротеноидите всушност може да се зголемат ако храната се готви. На пример, доматот има повеќе каротеноиди, особено ликопен, кога е сварен – добра причина да се подготвуваат овошје и зеленчук на различни начини.

Откако ќе ги подготвите и сварите зеленчукот и овошјето, поминете малку време на презентацијата. Луѓето имаат поголема веројатност да уживаат во оброкот ако е полн со разновидност и визуелно привлечен, како и ако е вкусен. Седнете на маса за да јадете и уживајте во храната без одвлекување на вниманието како телевизија.

Дневна доза на овошје и зеленчук

Различно овошје и зеленчук содржат различни хранливи материи.

Децата имаат помал стомачен капацитет и поголеми потреби за енергија од возрасните. Тие не можат да јадат исти големини на порции како возрасните. Сепак, треба да ги поттикнете вашите деца да јадат разновидно овошје и зеленчук. Со добро јадење, вашите деца ќе имаат потребна енергија за да играат, подобро да се концентрираат, да учат, да спијат подобро и да изградат поцврсти заби и коски. Градењето добри навики во раните години може да обезбеди и заштита од здрава исхрана во текот на нивниот живот.

Следи ме на инстаграм!

Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading