Солена вафла со урнебес

Овој рецепт за вафли толку едноставен што го имам запаметено. Потребно е само едно брашно – овесно брашно – што е најлесно брашно за правење дома. Едноставно ставете овесни снегулки во вашиот блендер или процесор за храна и измешајте додека не стане фино брашно.

  • кисели производи бакалески
  • moe pazarce
  • Мента фарм
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата

Тајната на успехот на овие вафли е да го оставите тестото да отстои 10 минути додека се загрева вашата пегла за вафли. Времето за одмор му дава време на овесното брашно да впие дел од влагата, така што ќе добиете остри, меки вафли кога ќе дојде време. Овој трик го научив со моите овесни палачинки од банана, рецепт кој има многу обожаватели.

Толку многу ги сакам овие вафли што го вклучив овој рецепт во скоро секојдневна исхрана. Денеска повторно го споделувам рецептот со подобри фотографии во случај овој рецепт да ви се лизне со текот на годините.

Солена вафла со урнебес

Полнети посни (веге) печурки со веге сирење и ајвар

Prep Time 10 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 35 mins
Servings 4

Ако и вие, како мене, сте биле разочарани од други рецепти за вафли во минатото (или рецепти за вафли воопшто, навистина), пробајте ги овие! Ве молам, кажете ми како изгледаат во коментарите.

Овие лесни, крцкави-на-надвор, меки-на-внатре, вафли се моите омилени вафли! Тие се и здраво срце. За овој рецепт за вафли е потребно само едно брашно, овесно брашно, кое лесно можете да го направите сами. Рецептот дава 2 вафли.

Потребни состојки:

  • 1 јајце
  • 50 гр. Овесни снегулки
  • 2 гр. Пециво
  • 1 лажиче мало маслиново масло
  • 25 мл. млеко
  • прстофат сол
  • кашкавал 1 парче
  • 2 лажици урнебер Бакалески Brian’s
  • 1 лажица кајмак

Начин на подготовка:

  • Овесните снегулки ги мелите во процесор или блендер да добиете брашно
  • Во истиот блендер додаваш јајце, масло, сол, пециво и млеко.
  • Блендираш додека се изедначи
  • Остави ја смесата 5 минутки да одмори
  • После 5 минутки истури ја смесата на апаратот за вафли
  • Печи околу 5-7 минути
  • Кога се при крај додади едно парче кашкавал на двете вафли и малку оригано
  • Готовите вафли послужи ги на даска
  • Премачкај ги со урнебес од Бакалески Brian’s
  • Поклопи ги една врз друга и уживај со уште еден слој урнебес и една лажица кајмак.
  • Уживајте!

ЗАБЕЛЕШКИ И СОВЕТИ:

  • Што се однесува до млекото ако не го сакате ставете кисела вода
  • Овој рецепт за вафли можи да ви послужи и за блага варијанта
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating