Кајсијата е многу вкусно и корисно овошје, а неговите благодети се познати уште од античко време. Кајсиите се богати со фосфор, калциум, калиум, натриум, провитамин А, железо и други важни материи.
Смути – Канцер 1:0 е идеја добиена од тешка „приказна“ со сепак среќен крај. Со овие рецепти од смути јас успеав да го изодам трнливиот пат, пат кој никој не заслужува да го „пешачи“.
Хемотерапиите дефинитивно ќе бидат многу полесни со овие смутиња. Вие што се борите со оваа опака и гнасна болест не се откажувајте, верувајте и насмејте се. Знам навидум делува лесно и едноставно, а сепак не е. Вие другите останете здрави, насмеани и живејте го животот на максимум.
Исто така, сакам да напоменам дека со купувањето на оваа електронска верзија од книгата Смути – Канцер 1:0, освен што ќе си добиете превкусни рецепти за смутиња, директно ќе помогнете и на луѓето заболени од рак, бидејќи 20% од секоја продажба одат токму за нив.
Човекот со конзумирање кајсии го снабдува својот организам со потребните витамини и го зачувува своето здравје. Но, сега ќе обрнеме внимание на друга состојка на кајсијата – нејзините јами. Дали се навистина толку корисни или кријат некои штетни материи за кои не ни знаеме? Ќе дознаеме во следниот текст.
Состав на семки од кајсија
Составот на семките од кајсија е сличен на оној на бадемите. Еден камен содржи 19% протеини, 53,5% масти, 4,5% јаглени хидрати, незаситени масни киселини, фосфор, железо, магнезиум и растителни влакна.
Семките од кајсија се богати со омега-3 масни киселини, витамини Б15, Б17, А и Е, нијација, диетални влакна, фитостерол. Енергетската вредност на јамите од кајсија е помеѓу 500 и 700 калории. Освен што содржат корисни материи, семките од кајсија го содржат и опасниот гликозид амигдалин.
Семките од кајсии што ги купувате треба да бидат убави однадвор, без траги од влага или непријатна арома. Чувајте ги семките од кајсија на суво, темно и ладно место, каде што нема да дојдат во контакт со вода или директна сончева светлина. Секогаш внимавајте на датумот на истекување и производителот на пакувањето.
Семки од кајсија во готвењето
Семките од кајсија имаат силен и горчлив вкус, па во готвењето се познати и како бадем од кајсија или горчлив бадем. Тие се користат во рецепти за марципан, за џем од кајсии и во рецепти за некои видови италијански бисквити. Можете да додадете семки од кајсија во свежа салата или да ги консумирате сами. Сепак, претерано консумирање на овие семиња дефинитивно не се препорачува.
Користи на семки од кајсија
Семките од кајсија содржат големи количини на калиум, што ги прави многу корисни за лицата со кардиоваскуларни проблеми, а исто така не треба да се консумираат премногу солени. Со оглед на тоа што содржат големи количини на растителни масти, семките од кајсија се многу корисни за третман на раните фази на атеросклероза.
Исто така, постојат тврдења дека семките од кајсии се многу корисна алатка во борбата против ракот, бидејќи содржат витамин Б17. Се верува дека е доволно да изедете 2-3 горчливи семки кајсија и тоа ќе го намали ризикот од оваа гадна болест.
- Дневно мени од 1100-1300 калории
- Април е совршено време за прифаќање на вегетаријански начин на живот бидејќи е месец на обновување и раст
- Дали доматот создава камења во бубрези?
Штетност на семки од кајсија
За жал, се покажа дека вкусните семки од кајсија можат да бидат опасни по здравјето на луѓето и да предизвикаат сериозни здравствени проблеми. Тие содржат гликозид амигдалин, кој може да биде многу опасен. Кога ќе стигне до желудникот, тој ослободува цијанид. Ако се консумира поголема количина на семиња, се зголемува токсичноста на цијанидот и може да дојде до труење, што, пак, може да има сериозни последици по здравјето на луѓето.
Содржината на амигдалин во 50 семки од кајсии може да има фатални здравствени последици. Смртоносната доза на амигдалин е 1 грам и се наоѓа во 100 g кајсии.
Што се однесува до цијанидот, најопасно е што тие ги блокираат важните ензимски системи вклучени во снабдувањето со кислород до клетките, и поради оваа причина тие се токсични.
Резултатот е нарушен клеточен метаболизам и развој на ткивна хипоксија – намалување или целосна елиминација на кислородот од ткивата и органите. Поради оваа причина, во некои случаи последиците може да бидат фатални. Исто така, треба да се внимава на децата, бидејќи ризикот од симптоми на токсичност кај нив е многу поголем.
Како што утврдивме, опасно е да се консумираат семки од кајсија во големи количини. Затоа е важно да се консумираат умерено и нема да има ризик. Сепак, имајте на ум дека доколку почувствувате гадење, повраќање, намалување на крвниот притисок, главоболки, вртоглавица и слабост, веднаш консултирајте се со доктор.
Козметика со семки од кајсија
Семките од кајсија се широко користени во козметиката, во форма на масло. Маслото се добива од ладно цедено зрно од кајсија, а потоа добиеното масло се рафинира. Содржи многу витамин Ф, кој обезбедува влажност на кожата и ја стимулира.
Маслото од семки од кајсија е многу корисно за стареење и сува кожа, бидејќи ја храни, омекнува, навлажнува и тонизира. Ја забрзува клеточната размена и помага во создавањето на колаген, а со тоа го забавува стареењето на кожата.
Маслото од семки од кајсија ја храни и ја обновува структурата на косата. Спречува пржени врвови и опаѓање на косата. Косата и кожата добро ја апсорбираат, па резултатот од употребата е мека и мазна кожа и коса.
Доколку сакате да внесите Б17 тоа може да го направите и преку масло од семе од горчлива кајсија кое може да го најдите во аптеките на Мента Фарм.
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.