Овој киви чиа пудинг е направен со кокосово млеко, киви и јаворов сируп. Тоа е одлична опција за здрав појадок или ужина попладне.
Кивите се полни со многу хранливи материи како витамин Ц (има повеќе витамин Ц од кое било друго овошје!), калиум, витамин Е, витамин К и многу повеќе. Апсолутно го сакам особено во пудинг чиа, користејќи кокосово млеко како основа. Кивито и кокосовото млеко се навистина одлична комбинација. Ако не го пробате, ќе пропуштите нешто навистина вкусно!
Друга прекрасна работа во врска со овој рецепт е што можете да го направите претходната вечер и следниот ден, ќе имате подготвен појадок кога ќе се разбудите. Тој е здрав, вкусен, вкусен, освежителен и бара само 6 состојки. Овој рецепт е полн со влакна од чиа и овошје, што е одлично за да ви помогне во варењето, го намалува холестеролот и е исполнет со здрави Омега-3 и Омега-6 масни киселини. Па, што чекате? Ве молам, направете го овој рецепт и кажете ми како ќе излезе. Уживајте!
Потребни состојки:
- 3 лажици чиа семе
- 1 шолја кокосово млеко
- 1 лажица јаворов сируп или мед
- 1 лажичка чист екстракт од ванила
- 1 чаша киви исечкано на коцки
- 1 лажица кокосови снегулки
- Кива на врвот
Начин на подготовка:
- Во средна чинија измешајте ги чиа семето и кокосово млеко. Добро измешајте за да избегнете секакви парчиња.
- Додадете го јаворов сируп и екстрактот од ванила. Измешајте сè многу добро.
- Со пластична фолија, покријте го садот и ставете го во фрижидер околу 4-5 часа.
- Кога чиа пудингот е готов за послужување, испасирајте го кивито во процесор за храна.
- Поделете го чиа пудингот на два дела, во едниот додадете кокосови трошки во другиот пире од киви
- Измешајте ги пирето киви и чиа пудингот заедно.
Во мали чаши (или јадења за десерт), истурете го пудингот со чиа и прелијте го пудингот со кокосови снегулки и бобинки.
Совет:
- Кокосовото млеко можете да го замените со друго млеко по ваш избор, како што се кравјо млеко, млеко од индиски ореви, кокосово млеко итн.
- Секогаш можете да го оставите пудингот да се стегне неколку минути и да му дадете уште едно матење за дополнителна претпазливост!
- За најдобар вкус, користете вистински екстракт од ванила наместо вештачки екстракт.
- За чување: Чувајте го пудингот од киви во херметички затворен сад во фрижидер до 4 дена.
- За замрзнување: Замрзнете го чиа пудингот до 2 месеци во сад безбеден за замрзнување. Не заборавајте да го одмрзнете ноќта пред да ви треба.
- Чоколаден чизкејк во кошничка
- Полнети посни крофни
- Штрудла со јаболка
- Чиа пудинг со авокадо и Ѓумбир
- Совршенство во чаша од два вкуса чиа пудинг
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.