Овој киви чиа пудинг е направен со кокосово млеко, киви и јаворов сируп. Тоа е одлична опција за здрав појадок или ужина попладне.

Овој киви чиа пудинг е направен со кокосово млеко, киви и јаворов сируп. Тоа е одлична опција за здрав појадок или ужина попладне.

Кивите се полни со многу хранливи материи како витамин Ц (има повеќе витамин Ц од кое било друго овошје!), калиум, витамин Е, витамин К и многу повеќе. Апсолутно го сакам особено во пудинг чиа, користејќи кокосово млеко како основа. Кивито и кокосовото млеко се навистина одлична комбинација. Ако не го пробате, ќе пропуштите нешто навистина вкусно!

Друга прекрасна работа во врска со овој рецепт е што можете да го направите претходната вечер и следниот ден, ќе имате подготвен појадок кога ќе се разбудите. Тој е здрав, вкусен, вкусен, освежителен и бара само 6 состојки. Овој рецепт е полн со влакна од чиа и овошје, што е одлично за да ви помогне во варењето, го намалува холестеролот и е исполнет со здрави Омега-3 и Омега-6 масни киселини. Па, што чекате? Ве молам, направете го овој рецепт и кажете ми како ќе излезе. Уживајте!

Потребни состојки:

  • 3 лажици чиа семе
  • 1 шолја кокосово млеко
  • 1 лажица јаворов сируп или мед
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила
  • 1 чаша киви исечкано на коцки
  • 1 лажица кокосови снегулки
  • Кива на врвот

Начин на подготовка:

  • Во средна чинија измешајте ги чиа семето и кокосово млеко. Добро измешајте за да избегнете секакви парчиња.
  • Додадете го јаворов сируп и екстрактот од ванила. Измешајте сè многу добро.
  • Со пластична фолија, покријте го садот и ставете го во фрижидер околу 4-5 часа.
  • Кога чиа пудингот е готов за послужување, испасирајте го кивито во процесор за храна.
  • Поделете го чиа пудингот на два дела, во едниот додадете кокосови трошки во другиот пире од киви
  • Измешајте ги пирето киви и чиа пудингот заедно.

Во мали чаши (или јадења за десерт), истурете го пудингот со чиа и прелијте го пудингот со кокосови снегулки и бобинки.

salata so crven grav i tahini

Веганска (посна) салата со црвен грав и тахини

Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins

Совет:

  • Кокосовото млеко можете да го замените со друго млеко по ваш избор, како што се кравјо млеко, млеко од индиски ореви, кокосово млеко итн.
  • Секогаш можете да го оставите пудингот да се стегне неколку минути и да му дадете уште едно матење за дополнителна претпазливост!
  • За најдобар вкус, користете вистински екстракт од ванила наместо вештачки екстракт.
  • За чување: Чувајте го пудингот од киви во херметички затворен сад во фрижидер до 4 дена.
  • За замрзнување: Замрзнете го чиа пудингот до 2 месеци во сад безбеден за замрзнување. Не заборавајте да го одмрзнете ноќта пред да ви треба.
Сподели со пријателите!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating