Овој киви чиа пудинг е направен со кокосово млеко, киви и јаворов сируп. Тоа е одлична опција за здрав појадок или ужина попладне.

Овој киви чиа пудинг е направен со кокосово млеко, киви и јаворов сируп. Тоа е одлична опција за здрав појадок или ужина попладне.

Кивите се полни со многу хранливи материи како витамин Ц (има повеќе витамин Ц од кое било друго овошје!), калиум, витамин Е, витамин К и многу повеќе. Апсолутно го сакам особено во пудинг чиа, користејќи кокосово млеко како основа. Кивито и кокосовото млеко се навистина одлична комбинација. Ако не го пробате, ќе пропуштите нешто навистина вкусно!

Друга прекрасна работа во врска со овој рецепт е што можете да го направите претходната вечер и следниот ден, ќе имате подготвен појадок кога ќе се разбудите. Тој е здрав, вкусен, вкусен, освежителен и бара само 6 состојки. Овој рецепт е полн со влакна од чиа и овошје, што е одлично за да ви помогне во варењето, го намалува холестеролот и е исполнет со здрави Омега-3 и Омега-6 масни киселини. Па, што чекате? Ве молам, направете го овој рецепт и кажете ми како ќе излезе. Уживајте!

Потребни состојки:

  • 3 лажици чиа семе
  • 1 шолја кокосово млеко
  • 1 лажица јаворов сируп или мед
  • 1 лажичка чист екстракт од ванила
  • 1 чаша киви исечкано на коцки
  • 1 лажица кокосови снегулки
  • Кива на врвот

Начин на подготовка:

  • Во средна чинија измешајте ги чиа семето и кокосово млеко. Добро измешајте за да избегнете секакви парчиња.
  • Додадете го јаворов сируп и екстрактот од ванила. Измешајте сè многу добро.
  • Со пластична фолија, покријте го садот и ставете го во фрижидер околу 4-5 часа.
  • Кога чиа пудингот е готов за послужување, испасирајте го кивито во процесор за храна.
  • Поделете го чиа пудингот на два дела, во едниот додадете кокосови трошки во другиот пире од киви
  • Измешајте ги пирето киви и чиа пудингот заедно.

Во мали чаши (или јадења за десерт), истурете го пудингот со чиа и прелијте го пудингот со кокосови снегулки и бобинки.

salata so crven grav i tahini

Веганска (посна) салата со црвен грав и тахини

Prep Time 10 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 15 mins

Совет:

  • Кокосовото млеко можете да го замените со друго млеко по ваш избор, како што се кравјо млеко, млеко од индиски ореви, кокосово млеко итн.
  • Секогаш можете да го оставите пудингот да се стегне неколку минути и да му дадете уште едно матење за дополнителна претпазливост!
  • За најдобар вкус, користете вистински екстракт од ванила наместо вештачки екстракт.
  • За чување: Чувајте го пудингот од киви во херметички затворен сад во фрижидер до 4 дена.
  • За замрзнување: Замрзнете го чиа пудингот до 2 месеци во сад безбеден за замрзнување. Не заборавајте да го одмрзнете ноќта пред да ви треба.
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading