Посни плескавици од компир и овесни снегулки

Овој сендвич со компири ми е омилен од детството. Тоа е еден од моите омилени сендвичи за правење. Сендвичот од компири се прави брзо, едноставно и лесно и бара минимум состојки. Овој рецепт за сендвич од компири е вегански, вегетаријански и исто така без глутен (ако користите леб без глутен). Овој сендвич со компир е совршен за секое време од денот. Сакам да уживам во него за појадок, ручек, па дури и вечера. Сендвичот од компир навистина оди добро со домашена павлака од индиски ореви или едноставно со ситно сечкан зеленчук.

  • бутик за машка гардероба
  • Studio Adore Me
  • кисели производи бакалески
  • Мента фарм
  • moe pazarce
  • Природа и наука во идеален спој!
  • Здравјето доаѓа од природата
  • вердино
  • вердино колбаси
  • verdino

Потребни состојки:

  • 3 средни компири
  • 3 средни моркови
  • 1/2 лажица мала коридијандер
  • 1/2 лажица мала буковец
  • 1 мала лажица сув магдонос
  • 1/2 лажица мала морска сол
  • 1 лукче
  • 1/2 главица кромид
  • 1 лажица маслиново масло
  • 50 гр. овесни снегулки
  • Домашена веганска (посна) павлака
    • 50 гр. лупен сончоглед
    • 50 гр. индиски орев
    • 1 цеден лимон
    • 1 лажица ладно цедено маслиново масло
    • сол
    • бибер
    • 1/2 мало лажиче сенф
    • 1 лукче

Начин на подготовка на павлаката:

  • Индискиот орев заедно со лупениот сончоглед се киснат најмалку 4 часа
  • После 4 часа се цедат од водата и се додаваат останатите состојки во процесор
  • Блендирате додека не се добија густа смеса како павлака.

Потребни состојки за полнење на сендвичот:

  • Зелка
  • Морков
  • Лимон
  • Плескавица од компир и морков
  • Кисели краставички од Бакалески промет (купи тука)
  • Интегрален леб или бургер леб
  • Веганска (посна) павлака

Начин на подготовка:

  • Најпрво ги лупиме компирите и морковите и ги сечкаме на парчиња
  • Ги ставаме да се сварат
  • Од како ќе се сварат заедно сите состојки кои се потребни за подготовка на плескавиците се ставаат во процесор и се блендираат
  • Се формираат плескавици и се печат на плех обожен со хартија за печење
  • Врз секоја плескавица се става малку маслиново масло
  • Се печат на 180 Ц со уклучен вентилатор на рерна околу 50 минути.
  • Од како ќе се испечат се подготвува домашниот бургер
  • Најпрво ставаме кришка леб, потоа мачкаме од домашната посна павлака, редиме крукчиња сечкани кисели краставички од Бакалески промет (купи тука)
  • Додаваме предходно исечкана зелка и рендан морков зачинети
  • Ставаме од готовата плескавица, па повторно посна павлака и кришка леб.
  • Уживајте!
Сподели со пријателите!

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Discover more from Вкусно без месо

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading