За да го подготвите овој јадење, ќе треба да спремите тестенини без глутен, и да пржите лук, но исто така и да додадете леќа и доматен сос со оригано, да ги печете печурките и да го додадете намазот од тартуф.
Тартуф печурките можат да бидат корисни и во различни јадења. Тие можат да се користат за подобрување на аромата и вкусот на јадењето и може да бидат додадени во супи, салати, паста и многу други јадења.
Да, тартуф печурките можат да бидат вкусна додаток во различни јадења. Тие имаат јак, пријатен и земљан вкус, што ги прави одличен избор за подобрување на аромата и вкусот на јадењето. Освен во тестенини, тартуф печурките можат да се додадат и во супи, салати, печурки на жар и многу други јадења.
Тоа што ги прави тартуф печурките толку популарни е нивната богата арома и вкус, како и нивната текстура. Иако може да биде малку скапо за купување, мала количина на тартуф печурки може да има голем влијание на вкусот на јадењето. Зато, ако сте во потрага за нов и интересен вкус во вашата кујна, тартуф печурките се секако вреден обид.
-
Смути – Канцер 1:0-Печатена верзија11,00€
-
E-книга: Смути-Канцер 1:0550,00€
Тартуфите се вредна храна богата со хранливи супстанции кои можат да имаат повеќе бенефити за здравјето. Еве неколку од нив:
- Богат извор на антиоксиданти: Тартуфите содржат високо ниво на антиоксиданти кои имаат способност да намалат запалување во организмот и да го заштитат од повреди на ќелиите.
- Добар извор на фибри: Тартуфите содржат високо ниво на фибри, што ги прави одличен избор за поддршка на здравата хранлива вредност на диетата.
- Подобрување на имунолошкиот систем: Тартуфите содржат високо ниво на витамин С и селен, две супстанции кои можат да подобрат имунолошкиот систем и да го заштитат организмот од болести.
- Подобрување на мозочните функции: Тартуфите содржат високо ниво на холин, супстанца која е потребна за здравите функции на мозокот. Холинот може да подобри паметта, концентрацијата и учењето.
- Поддршка на здравата кожа: Тартуфите содржат високо ниво на цинк, минерал кој има важна улога во здравјето на кожата. Цинкот може да го подобри здравјето на кожата, да ја намали запаленоста и да ја спречи појавата на акни.
Маслиново масло со
тартуф (250мл)
Состав: Маслиново масло, Црн Тартуф, Арома, 18 месеци, по отварање да се чува на суво, ладно и темно место.
Нутритивни вредности зa 100g
Енергетскавредност | 3437 КЈ/836 Kcal |
Масти | 92,89 % |
од кои заситени | 13,42 % |
Јаглехидрати | < 0,001 % |
од кои шеќери | < 0,001 % |
Протеини | < 0,01 % |
Сол | < 0,01 % |
Магичниот мирис на црниот тартуф
заедно со маслиновото масло е нов
степен на уживање во гурманските
специјалитети.Маслиново масло со | тартуф (250мл) количина
Еве го рецептот за тестенини со леќа, доматен сос, оригано, намаз од тартуф и маслинки и печурки печени во рерна:
Состојки:
- 400 грама тестенини без глутен
- 400 грама леќа (претходно сварена)
- 1 глава лук, ситно исечена
- 1 мала лажичка маслиново масло од тартуф
- 400 мл. доматен сос
- 1 лажичка оригано
- Сол и бибер по вкус
- 200 грама печурки
- 2 лажички маслиново масло
- Намаз од тартуф од мслинка
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени.
- Ставете ја тестенината во стаклен сад без предходно варење
- Во тенџерче, загрејте го маслиновото масло на средна температура и додајте го лукот. Пржете ги околу 2-3 минути, додека не омекни.
- Додајте ја леќата и најдобро да ги оставите да пржат околу 5 минути.
- Додајте го доматниот сос, ориганот, солта и биберот врз тестенините во стаклениот сад.
- Додадете го заедно со состојките и предходно пржениот лук.
- Во меѓувреме, исечете ги печурките на ситни парчиња и пржете без масло, поклопени со капак.
- Тргнете го капакот да изврија водата од нив.
- Поставете ги во загреаната рерна заедно со останатите состојки и тестенините и печете ги околу 10-15 минути, се додека не станат златно-кафени.
- Пред да го ставите стаклениот сад во рерна додадете 150 мл. вода.
- Сервирајте го тестенината со леќа и доматен сос со печурки печени во рерна. Додадете од намазот од тартуф и маслинки една мала лажица пред да ги ставите во рерна и промешајте. Посипете малку оригано, сол и бибер по вкус, според потребата.
- Насладете се!
Discover more from Вкусно без месо
Subscribe to get the latest posts sent to your email.